De prikbus van de GGD blijft rijden. (foto: Rob van Dullemen).

Corona verliest landelijk terrein, maar niet in de Leidse regio

Het aantal nieuwe besmettingen in Leiden en omgeving is de afgelopen week niet gedaald. Landelijk daalde het wel. Onze regio heeft geen voorsprong meer op de landelijke trend. In het Groene Hart is de situatie in sommige plaatsen nog veel minder gunstig.

Landelijk ging het de afgelopen week voorzichtig de goede kant op met pandemie. Het aantal nieuwe besmettingen daalde met een zesde en kwam op 80 gevallen per honderdduizend inwoners. Dat was het laagste cijfer sinds begin juli.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Opgeveerd
De komende weken moet blijken of het loslaten van de anderhalve meter en andere versoepelingen het virus weer wind in de rug geven – en of er genoeg mensen gevaccineerd zijn om tegenwicht tegen te bieden. Het wekelijkse aantal nieuwe vaccinaties is klein, maar alle beetjes helpen. Daarom blijft de GGD deze maand ook actief met twee prikbussen waar je snel en makkelijk terecht kan.

In Leiden en omgeving was er deze week al geen daling meer te zien. In de stad bleef het aantal nieuwe besmettingen precies 123, wat neerkomt op 99 besmettingen per honderdduizend inwoners. Dat is ruim twintig procent boven het landelijke gemiddelde.

In de buurgemeentes blijft het besmettingsniveau lager, maar is het virus wel weer wat opgeveerd. In Voorschoten steeg het aantal nieuwe besmettingen zelfs flink, van 6 naar 17. De situatie in het dorp is nu weer vergelijkbaar met Leiderdorp en Oegstgeest, met deze week elk zo’n 65 gevallen per honderdduizend inwoners. In Zoeterwoude bleef het twee keer zo rustig.

Weer ziekenhuisopnames
De Leidse regio had ook weer meer ziekenhuisopnames door corona: vier uit Leiden en één uit Oegstgeest. Vorige week bleef het bij één Leidse inwoner. Deze toename past in een patroon. De hele GGD-regio Hollands Midden telde, na het zeer lage aantal van drie in de vorige week, nu toch weer 15 ziekenhuisopnames. Dat is gelijk aan het gemiddelde sinds augustus.

Landelijk ging het aantal ziekenhuisopnames wel wat omlaag, naar gemiddeld 40 per dag. Ook het aantal bezette bedden in de ziekenhuizen daalde. Het kwam voor het eerst in zes weken weer onder de 600.

Brandhaard Bodegraven
Op wat meer afstand van Leiden was er in enkele plaatsen in het Groene Hart deze week een opvallende stijging van de besmettingen. Zeer opvallend was dat in Bodegraven. Daar ging het van 40 naar 118 gevallen in één week. Dat laatste komt neer op 334 besmettingen per honderdduizend inwoners, bijna vier keer zo veel als het landelijke gemiddelde.

Brandhaard Bodegraven had daarmee de hoogste besmettingsgraad van Nederland. Ook Gouda, Waddinxveen en Zuidplas stonden hoog op de landelijke ranglijst. Wat deze vier plaatsen gemeen hebben is een grote streng-christelijke gemeenschap. Na de versoepeling van de coronamaatregelen lijkt het virus in die kringen opgeleefd.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×