(Foto: Corepicks / Shutterstock).

Lange wachttijden bij Regiotaxi, oplossing nog niet in zicht

De wachttijden bij Regiotaxi Holland Rijnland zijn te lang. “Het is een veel gehoorde klacht”, zegt de Leidse wethouder Marleen Damen. Ze heeft er woensdag een uur lang over vergaderd met collega-wethouders uit de regio, maar vooralsnog lijkt een oplossing niet in zicht. De Regiotaxi zelf zegt te kampen met een personeelstekort.

De regiotaxi is een soort openbaar vervoer. Het kan worden gezien als een kruising tussen een taxi en bus. Het wordt vooral door ouderen gebruikt en andere kwetsbare doelgroepen met weinig geld. Zij krijgen vaak een indicatie op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) waardoor ze minder hoeven te betalen voor de regiotaxi. De Wmo-vervoersvoorziening wordt betaald door de gemeenten.

Crisis
De wachttijden bij de Regiotaxi Holland Rijnland zijn momenteel lang. Het komt nu bijvoorbeeld voor dat een klant eerst een half uur moet bellen voordat hij iemand bij de Regiotaxi aan de telefoon krijgt. Vervolgens kan een klant dan nog eens een uur wachten voordat hij van het ziekenhuis weer teruggebracht wordt naar huis.

Regiotaxi Holland Rijnland zelf stelt een tekort te hebben aan taxichauffeurs als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast zegt het bedrijf te kampen met een personeelstekort op de telefooncentrale. Kritiek op het functioneren van de Regiotaxi Holland Rijnland stamt echter al van voor de coronacrisis. De vraag naar ritten nam door de coronacrisis tijdelijk alleen even af.

Oplossing
Wethouder Damen verwacht voorlopig geen oplossing voor de lange wachttijden: “Leiden alleen kan het probleem niet oplossen. We zijn te afhankelijk van de andere gemeenten. Het probleem ligt bij Regiotaxi Holland Rijnland. Ze willen niet met onderaannemers werken. Volgend jaar komt er een nieuwe aanbesteding voor de regiotaxi.”

Regiotaxi Holland Rijnland zelf raadt klanten aan de drukke middag zoveel mogelijk te mijden. Ook dient de klant minstens twee uur van tevoren te reserveren, maar liefst nog eerder. Verder meldt het bedrijf op haar website dringend op zoek te zijn naar taxichauffeurs. De problemen bij de Regiotaxi zijn op korte termijn niet opgelost.

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×