(Video: Robbert Beurse en Chris de Waard).

Nieuwe eigenaar: 'V&D-pand moet weer bruisende plek in de stad worden'

Leidenaar Alexander van Nimwegen die sinds half december officieel eigenaar is van het voormalige warenhuispand waar achtereenvolgens V&D en het Canadese Hudson’s Bay gevestigd waren, heeft grootse plannen met het enorme complex dat loopt van de Aalmarkt tot de Breestraat en van de Maarsmansteeg tot aan de Mandenmakerssteeg.

Momenteel is maar een klein deel van het gebouw in gebruik, maar daar komt snel verandering in. In de periode dat er wordt gewerkt aan een definitieve nieuwe invulling van alle etages, krijgen er zoveel mogelijk tijdelijke concepten een kans. “En daar hoef ik meestal niet de hoofdprijs voor te hebben”, zegt Van Nimwegen. “Als ik in die periode uit de kosten kom is dat prima. Het belangrijkste is dat het hier weer gaat bruisen.”

Van Nimwegen is ook mede-eigenaar van de Horeca Groep Leiden (HGL) die bekende restaurants heeft als City Hall, Stadscafé Van der Werff, The Bishop, Tabú en Lot & de Walvis. Wat dus voor de hand ligt, gaat ook gebeuren. Op de twee bovenste verdiepingen opent ergens eind maart een restaurant. Voorlopig gaat dat restaurant de ruimtes gebruken zoals ze nu zijn. Hele etages echt tot restaurant verbouwen kost teveel, zolang niet duidelijk is wat waar precies in het gebouw gaat gebeuren.

Verbouwen
Wat wel verbouwd gaat worden is de buitenkant van het gebouw. “Er moet op sommige plekken meer daglicht komen”, zegt Van Nimwegen die ook graag enkele lelijke dakopbouwen wil vervangen door een mooie moderne opbouw met staal en glas. Op het dak van het rijksmonumentale complex staat bijvoorbeeld een enorme technische ruimte en er zijn ook enkele kantoorunits bovenop het hoogste gedeelte geplaatst. “Dat zijn echt veredelde bouwketen.” Met een architect wordt nu gewerkt aan die plannen.

Stadslab Leiden
In mei vorig jaar presenteerde Stadslab Leiden een eigen plan voor het V&D-pand. De afkorting staat in dat plan niet meer voor Vroom & Dreesmann, maar betekent ‘V(oor) & D(oor) Leiden’. Het voorziet in een soort markthal op de begane grond, de bibliotheek, een studentencampus en plek voor echte Leidse winkels. Ook een rooftopbar met openluchtbioscoop zijn onderdelen van die toekomstdroom waarvan Jeroen Maters een van de geestelijke vaders is.

Het zou zomaar kunnen dat delen van dat Stadslabplan gerealiseerd worden. Van Nimwegen zegt er heel sympathiek tegenover te staan. “Als je met een excellsheet in de hand puur financieel naar het pand gaat kijken, kom je al snel uit bij het maken van zoveel mogelijk woningen die je dan allemaal los kunt verkopen”, zegt Van Nimwegen. “Maar dat is niet wat ik wil. Ik ben een echte Leidenaar en zolang ik me kan herinneren heb ik het gevoel dat op deze plek alles samenkomt. Dit is echt het hart van het centrum en dat moet weer gaan kloppen. En daarbij hoort dat het gebouw zoveel mogelijk publiek toegankelijk wordt. Maar het moet natuurlijk wel kunnen. Het financiële plaatje moet kloppen.”

Tijdelijk
Welke culturele of bedrijfsactiviteiten een tijdelijke plek gaan krijgen in het gebouw is nog niet bekend. “Ik ben met veel mensen en organisaties in gesprek. Van de week heb ik bijvoorbeeld een theatergezelschap rondgeleid en het zou ook leuk zijn om rondleidingen door het pand te organiseren. Dan kan iedereen alvast een kijkje komen nemen en meteen het verhaal bij het gebouw meekrijgen. Zoals ook al tijdens de Open Monumentendagen gebeurt.”

Huidige invulling
Op de begane grond zit sinds enige maanden een tijdelijke winkel met twee concepten: Big L en Vintage. De gemeente Leiden huurt de kelder voor de Waagstalling die sinds vandaag weer elke dag open is en aan de Breestraatzijde zitten The Sting en op de hoek met de Maarsmansteeg en in die steeg zelf, nog enkele winkels met erboven woningen.

Begane grond
Op de begane grond komt waarschijnlijk één grote winkel. Er hebben zich al gegadigden bij Van Nimwegen gemeld. Ook centrummanager Gijs Holla pleitte vorig jaar al voor het beschikbaar houden van de begane grond voor grote (inter)nationale retailers. “Die vraag is er nog steeds.” Het Centrummanagement was vorig voorjaar zelfs actief op zoek naar een groot winkelpand voor ‘een heel gaaf hip concept’.

Advertentie

Cultuur Economie Leiden V(oor) & D(oor) Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×