Binnenplein Pesthuis met kunstwerk. (Impressies: Citystone Group).

Aanpassing bestemmingsplan noodzakelijk voor Pesthuiscomplex

Citystone Group heeft grootse plannen voor het Pesthuiscomplex. De nieuwe eigenaar wil in het Pesthuis horeca, kantoren en een hotel onderbrengen en daarvoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Donderdagavond werd tijdens het Erfgoedcafé het Leidse publiek warm gemaakt voor de plannen.

Een voorwaarde voor het wijzigen van het bestemmingsplan, is draagvlak creëren onder de Leidse bevolking. Eerder werden omwonenden al bijgepraat, nu was het de beurt aan andere geïnteresseerden. Architect Thomas Dieben van architectenbureau KRFT legde de plannen voor het Pesthuiscomplex nog eens uit. Vervolgens vertelde bouwhistoricus Jan Dröge over de bouwhistorische waarde van het Pesthuis.

“Ironisch genoeg hebben wij tijdens een epidemie hard gewerkt aan de plannen voor het Pesthuis”, vertelt Dieben. “We willen met onze plannen figuurlijk gesproken een brug over het spoor leggen om het Pesthuis te verbinden met het centrum van Leiden. We streven een duurzame herbestemming na en we willen het gebied 24 uur per dag levendig krijgen. Daarom willen we overnachtingsmogelijkheden creëren.” Het plan van Citystone heeft de naam ‘Hollandse Idylle in een High Tech Campus’.

Dieben: “Het plan wat er nu ligt, is nog steeds het plan van de bieding en de vergunningsfase. Het is niet heel erg veranderd. We hebben geprobeerd het plan te vatten in een meer technisch document en een stedenbouwkundig plan wat nu de procedures ingaat.”

Tekst loopt door onder foto

Impressie foodhall. (Impressies: Citystone Group).

Roeland van Wely vroeg Sven Pieters van Citystone Group naar het bestemmingsplan voor het Pesthuis.

Roeland van Wely vroeg architect Thomas Dieben naar de plannen voor het Pesthuis.

Extra dakramen
“Het Pesthuis is buiten de Singels gebouwd met een reden. De lijders aan pest werden afgezonderd van andere Leidenaren”, vertelt Dröge. Theoretisch, want het pesthuis is nooit als zodanig gebruikt. “Het kreeg later de functie van militaire gevangenis. Uit die tijd stamt ook het aan de voorkant gebouwde Cellencomplex. Later is het Pesthuis gebruikt voor het legermuseum en Naturalis.” Dröge wijst zijn publiek op de verbouwingen van het Pesthuis waarvan vele met het blote oog zichtbaar zijn, bijvoorbeeld aan het metselwerk van de buitenmuren.

Na zijn historisch verhaal, vertelt Dröge over zijn onderzoek naar het Pesthuis in opdracht van de Rijksgebouwendienst. De bouwhistoricus liet daarbij duidelijk blijken niet blij te zijn met de daaropvolgende restauratie. De balkenlaag en het dakbeschot zijn door de Rijksgebouwendienst compleet vernieuwd. Dat was volgens Dröge niet nodig, maar geeft nu de mogelijkheid om nieuwe ramen aan te brengen in het dak zonder het aangezicht van het gebouw schade te berokkenen of authentiek materiaal aan te tasten.

Tekst loopt door onder foto

Impressie van toegevoegde ramen in het dak van het Pesthuis. (Impressies: Citystone Group.)

Roeland van Wely vroeg bouwhistoricus Jan Dröge naar zijn mening over de plannen voor het Pesthuis.

Enthousiaste reacties
Vooralsnog staan veel vragen open. Kan Citystone straks parkeergelegenheid realiseren in de parkeergarage van Naturalis of moet op het terrein van het Pesthuis toch echt een parkeergarage komen? Hoe gaat de geplande nieuwbouw bij het Cellencomplex eruit zien? Hoe zien de ramen in het dak van het Pesthuis er straks uit? Welke kunstwerken komen er op het terrein? En tenslotte, worden de regentenborden van het Pesthuis die zich nu in de Lakenhal bevinden na de verbouwing teruggeplaatst?

Na afloop van het Erfgoedcafé reageerden bezoekers enthousiast. Dröge: “Het Pesthuis heeft nu eenmaal een enorme potentie. De plannen van Citystone sluiten aan bij die van het Westergasfabriek in Amsterdam en de LocHal in Tilburg.” Deze historische gebouwen zijn succesvol getransformeerd tot plekken voor creatieve en culturele ondernemers. Het ontbreken van kritiek op de plannen van Pieters en Dieben suggereert dat het met het draagvlak wel goed zit. In ieder geval onder de bezoekers van het Erfgoedcafé.

Coworking in Pesthuis. (Impressies: Citystone.)

Cultuur Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×