Op de braderie worden gedoneerde zaken als serviesgoed, bloedrukmeter, chocoladefontein, speelgoed en glazen voor een klein prijsje verkocht, alles voor de Voedselbank. (Foto's: Gerry van Bakel).

Open Dag Voedselbank: 'Er gaat een wereld voor me open'

In de Week tegen Armoede zet de Voedselbank Leiden-Leiderdorp de deuren wagenwijd open. “Ik kan het iedereen aanraden”, zegt een van de bezoekers. “En niet met lege handen komen.” Bestuurslid Paula van Kesteren zet ook de deuren wagenwijd open voor nieuwe klanten: “We hebben geen wachtlijst, je bent welkom.”

Voor de deur staan een paar kramen met spullen. “Vooral de non-food dingen uit kerstpakketten en dergelijke die mensen en organisaties doneren”, vertelt vrijwilligster Lise Hendriks. “Die verkopen we nu voor een klein prijsje.” Dat levert niet alleen euro’s op, maar trekt ook meteen bezoekers naar de open dag. “Ik zal het eerlijk zeggen, ik was op weg naar de kringloopwinkel en toen zag ik ineens dit pand van de Voedselbank,” zegt een van die bezoekers.

Nadenken
“Daar wilde ik toch niet aan voorbijlopen, ik vond de uitleg over de werkwijze van de Voedselbank heel interessant. Dat zet je toch aan het nadenken. Ik heb het altijd goed gehad, maar het had ook anders kunnen lopen. Je hoort vaak: het kan iedereen overkomen. Er is een wereld voor me open gegaan.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over de Open Dag van de Leidse Voedselbank.

Binnen worden mensen rondgeleid door vrijwilligers van de Voedselbank. Ze krijgen uitleg over hoe mensen zich kunnen aanmelden en op welke manier de Voedselbank gedoneerde spullen opslaat en weer uitdeelt. “Er komt wel meer bij kijken dan je verwacht,” zegt een andere bezoeker. “Er is veel armoede en dan is het goed dat de Voedselbank er is. Mooi dat al die vrijwilligers er aan meewerken. Plus alle bedrijven en organisaties die doneren.”

Houdbaar
Paula van Kesteren loopt al heel wat jaren mee bij de Voedselbank. Ze is blij verrast met de grote opkomst. “We hebben geregeld inzamelacties en ook deze week vragen we mensen om vooral houdbare producten te geven, zoals rijst en pasta, maar ook zaken als babyluiers. We krijgen heel veel producten van onze vaste leveranciers.” En iedereen kan altijd komen doneren. Ook als er geen actie loopt of open dag is. “Onze openingstijden staan op de website. Je bent altijd welkom.”

Tijdens de coronacrisis was de Voedselbank weer even teruggekeerd naar het oude concept van tassen vullen en meegeven. Maar dat is niet meer nodig. “We zijn al weer terug naar het winkelconcept, waarbij onze klanten zelf kunnen kiezen wat ze mee willen nemen”, zegt Van Kesteren. “Maar we hanteren nog wel tijdsloten om te voorkomen dat het te druk wordt.”

Wachtlijst
Momenteel heeft de Voedselbank vrijwilligers genoeg, maar mensen die belangstelling hebben, mogen zich altijd melden. Die komen dan op een wachtlijst. Voor nieuwe klanten is er zo’n wachtlijst niet, benadrukt Van Kesteren. “We hebben genoeg producten op voorraad. We kunnen echt nog meer mensen helpen. Je hoeft je niet te schamen om klant te worden van de Voedselbank.”

 • De eerste zakken met pepernoten.
  De eerste zakken met pepernoten.
 • Er mag weer gewinkeld worden.
  Er mag weer gewinkeld worden.
 • Van alles te koop op de mini-braderie.
  Van alles te koop op de mini-braderie.
 • Vrijwilligster Lise Hendriks verkoopt heel wat spullen gedurende de Open Dag.
  Vrijwilligster Lise Hendriks verkoopt heel wat spullen gedurende de Open Dag.
 • Cadeautje kopen voor het goede doel.
  Cadeautje kopen voor het goede doel.
 • Een stukje taart voor de bezoekers.
  Een stukje taart voor de bezoekers.
 • Een stukje taart voor de bezoekers.
  Een stukje taart voor de bezoekers.
 • Nieuwe stellingen voor groente en fruit.
  Nieuwe stellingen voor groente en fruit.
 • Paula van Kesteren showt de bieten uit de eigen groentetuin Bontekoe.
  Paula van Kesteren showt de bieten uit de eigen groentetuin Bontekoe.

 

 

 

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Maatschappij armoede voedselbank

Meer in dossier armoede

Meer in dossier armoede


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×