Rudi van Maanen. (Foto: Roeland van Wely).

Rudi van Maanen ontvangt Gouden Speld voor inzet HVOL

Historicus en archivaris Rudi van Maanen heeft de Gouden Speld van de stad Leiden gekregen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn langdurige vrijwillige inzet voor de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). Burgemeester Henri Lenferink reikte de Gouden Speld zaterdag uit in de Hooglandse Kerk tijdens de dies van de HVOL. Lenferink ontving kort daarvoor van Van Maanen het Leids Jaarboekje 2021.

Van Maanen heeft als vrijwilliger bij de HVOL een lange staat van dienst op zijn naam staan. Hij was 34 jaar redactielid van het Leids Jaarboekje (1987 – 2021). Gedurende deze periode was hij van 1988-2002 eindredacteur en van 2003-2021 voorzitter van de commissie Leids Jaarboekje. Van zijn hand verschenen meer dan 25 artikelen in het jaarboekje. Ook was hij bestuurslid van de HVOL van 1995-2002. Zaterdag was de laatste keer dat Van Maanen het eerste exemplaar van het Leids Jaarboekje uitreikte aan burgemeester Lenferink.

Tekst loopt door onder fotoUitreiking Leids Jaarboekje 2021 door Van Maanen aan Lenferink. (Foto: Marleen Hogendoorn).

Uitreiking Gouden Speld
Burgemeester Lenferink: “Rudi van Maanen is zo lang betrokken geweest bij het Leids Jaarboekje. Het is een enorme tijd en daar moet bij stil worden gestaan. Bij zijn afscheid van het Gemeentearchief ontving hij al de Jan van Houtpenning. Zijn belangrijkste werk is wel de vierdelige boekenreeks ‘Leiden. De geschiedenis van een Hollandse stad’, tegenwoordig de dikke Van Maanen genoemd. Als je zoveel hebt gedaan, dan constateer je dat de Jan van Houtpenning niet voldoende is.”

“Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten om aan Van Maanen de Gouden Speld van de gemeente Leiden uit te reiken”, aldus Lenferink. “Eindelijk kan ik nu als burgemeester, na al die jaren dat ik het Leids jaarboekje van Rudi kreeg, iets teruggeven”. Rudi van Maanen: “Ik heb de vereniging altijd een warm hart toegedragen, maar überhaupt de geschiedenis van de stad Leiden. Ik ben er nog mee bezig als lid van de straatnamencommissie. Ik had al de Zilveren Speld. Ik ben nu bevorderd tot de Gouden Speld. Dat is wel heel fantastisch.”


Roeland van Wely sprak met Rudi van Maanen over zijn afscheid.

Roeland van Wely sprak met Steven Engelsman over Dies HVOL.

De Gouden Speld van Verdienste wordt bij besluit van het stadsbestuur van Leiden toegekend aan een persoon wegens bijzondere verdiensten voor de stad Leiden. Dat kunnen activiteiten zijn op een breed maatschappelijk gebied of activiteiten die de stad bijzondere bekendheid hebben gegeven. De activiteiten van die persoon moeten wel een flinke uitstraling hebben, dan wel een grote maatschappelijke betekenis hebben.

Tekst loopt door onder fotoEric Filemon op dreef in de rol van burgemeester Van der Werf. (Foto: Roeland van Wely).

Dies HVOL
Traditioneel wordt de dies van de HVOL geopend met het gezamenlijk zingen van het Leids Volkslied. Gezien het coronavirus werd daar van afgezien. In plaats daarvan bracht Eric Filemon in zijn rol van burgemeester Van der Werf het Leidse volkslied ten gehore. Daarna vond de ceremonie plaats voor de in maart benoemde ereleden Rens Heruer en Gerard Kramer. De Leidse hoogleraar geschiedenis Wim van den Doel hield de dieslezing over het leven van de Leidse geleerde Snouck Hurgronje waarna de presentatie van het Leids Jaarboekje volgde.

Traditiegetrouw wordt naast het Leids Jaarboekje ook een kalender voor het komende jaar uitgebracht door de HVOL. Ook hiervan kreeg burgemeester Lenferink bij het einde van de dies het eerste exemplaar. Het werd aangeboden door Kees van der Laken. Het thema van de kalender is dit jaar ‘kleine en grote veranderingen’. Van der Laken verzekerde het publiek dat in tegenstelling tot de kalender van dit jaar er in de komende kalender wel trams en zelfs een trein zijn afgebeeld.

Uitreiking Leiden-kalender aan Lenferink. (Foto: Marleen Hogendoorn).

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×