Vaccinatie door de GGD in de prikbus, eind augustus. (Foto: Rob van Dullemen)

Herfstgolf corona dendert door, run op prik zonder afspraak

De besmettingen met het coronavirus hebben dit weekend recordniveaus bereikt. Ook de ziekenhuisopnames bleven stijgen. Verwacht wordt dat de cijfers deze week nog verder oplopen. Of het daarna stopt, hangt af van de navolging van de kabinetsmaatregelen.

Dat het ernst is met de nieuwe coronagolf, is afgelopen week wel duidelijk geworden. De zoveelste persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge, met de eerste ‘ontsoepelingen sinds september’, maakte misschien niet eens de meeste indruk. Ook waren er noodkreten van ziekenhuizen: de Spoedeisende Hulp wordt nú al overbelast. Intussen bereiken de besmettingen nog bijna dagelijks recordniveaus.

Recordaantallen
Zaterdag werden er voor het eerst dit jaar meer dan 12.000 positieve tests op één dag geteld. Op 17 december 2020 waren het er achthonderd meer, maar dat zegt niet veel. De testbereidheid ligt nu een stuk lager dan toen, dus feitelijk kunnen er nu meer mensen besmet zijn. Later deze week worden recordaantallen van 15.000 positieve tests per dag verwacht. Want de nieuwe kabinetsmaatregelen kunnen pas rond het weekend een rem op de stijging zetten.

Landelijk steeg het aantal getelde besmettingen ook deze week met veertig procent. Het was de vijfde week dat de cijfers in dit tempo stegen. Zoals Sleutelstad op 12 oktober voorrekende, betekent dat elke twee weken een verdubbeling. Pas na vier weken exponentiële stijging trok het kabinet afgelopen dinsdag hier serieuze consequenties uit.

Run op de prik
Sinds zaterdag zijn mondkapjes weer verplicht in winkels en geldt weer het dringend advies om thuis te werken. En je komt de horeca, de sportschool en bioscoop alleen nog binnen met een coronapas. Tegen die laatste maatregel wordt geprotesteerd door vaccinweigeraars, maar de Tweede Kamer ging er vorige week wel akkoord mee.

De bredere inzet van het ‘groene vinkje’ blijkt voor veel twijfelaars het laatste duwtje om zich alsnog te laten vaccineren. Dinsdag kregen de GGD’s het al drukker op hun priklocaties. De dagen daarna liepen de aantallen verder op en vrijdag werd een recordaantal van 13.000 ‘prikken-zonder-afspraak’ op één dag gehaald.

Ook bij de GGD Hollands Midden was er een ‘run op de prik’ te zien. Een week eerder werden er zo’n 250 eerste prikken per dag gezet. Dinsdag waren dat er al ruim vierhonderd en zaterdag steeg dat aantal al naar 722.

Deze aantallen zijn wel veel lager dan tijdens de massavaccinatie van afgelopen lente en zomer, maar op deze manier nadert het aantal volwassen gevaccineerden deze herfst toch de 90 procent. Eerder leek dit percentage op 85 te blijven hangen. En in dit stadium kan elke procent een flink verschil maken voor het verloop van de pandemie.

Besmettingen Voorschoten
In de Leidse regio liepen de besmettingen afgelopen week wat minder hard op. Dat kwam vooral doordat er in Leiden maar 7 procent bij kwam (van 423 naar 454). In Oegstgeest en Voorschoten liep het aantal besmettingen juist nogal sterk op, met 76 en 92 procent.

Voorschoten is nu een schoolvoorbeeld van hoe de pandemie van bijna afwezig in één maand weer helemaal terug kan zijn. Vier weken terug werden hier 11 positieve tests geteld, nu 165. De besmettingsgraad in Voorschoten is nu, na die in Nieuwkoop, de allerhoogste van Hollands Midden.

Met 644 gevallen per honderdduizend inwoners ligt dat aantal nu ruim zestig procent boven het landelijke gemiddelde. In de rest van de regio is het aantal besmettingen per inwoner vergelijkbaar met de landelijke cijfers. Leiden en Leiderdorp zitten er zelfs iets onder.

Opnames
Intussen lopen ook de ziekenhuisopnames van coronapatiënten weer op. Landelijk gaat het nu al om zo’n 150 opnames per dag. In onze GGD-regio gaat het naar verhouding net zo hard, met zes opnames per dag.

De Leidse regio telde van maandag tot zaterdag al zeven ziekenhuisopnames: vier uit Leiden, en uit Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude elk één. Voor het dorp in het groene hart was het de eerste ziekenhuisopname in meer dan drie maanden.

Ook de sterftecijfers door corona beginnen weer op te lopen. Landelijk gaat het nu dagelijks om bijna 25 coronadoden, in onze GGD-regio waren er in één week tien sterfgevallen. Daaronder was één inwoner van Leiden en één uit Leiderdorp. De meeste sterfgevallen vielen te betreuren in Gouda (3), Katwijk en Alphen (beide 2).

Harder remmen
Zondag waren er al bijna 1500 ziekenhuisbedden door coronapatiënten bezet, waarvan 305 op de intensive care. Die aantallen zijn hoger dan het RIVM een maand geleden verwacht had. Dat komt deels doordat veel ongevaccineerden sinds de versoepelingen ernstig ziek werden, maar ook doordat oudere gevaccineerden met een verzwakt immuunsysteem hetzelfde lot treft.

De ervaring van vorige golven leert dat het na nieuwe maatregelen nog enkele weken kan duren voordat het aantal coronapatiënten op de intensive care een piek bereikt. Experts vrezen dat dit aantal zonder extra ingrepen alsnog dichtbij de duizend kan komen. Vanwege de enorme gevolgen voor de reguliere ziekenhuiszorg pleiten die experts er nu al voor dat het kabinet komende vrijdag nog eens harder op de rem trapt met extra maatregelen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×