Willem van Moort (BplusC), cultuurwethouder Yvonne van Delft en Irene Pronk (Leidse Schouwburg) gaven eind van de middag een persconferentie waar de plannen werden toegelicht. (Foto: Chris de Waard).

BplusC verplaatst muziekactiviteiten naar K&O-pand aan Oude Vest

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat leerlingen van de BplusC Muziekschool aan het Rapenburg vanaf het najaar van 2023 les krijgen in een totaal verbouwd pand aan de Oude Vest. Ook bandjes die nu nog optreden in de Qbus in het Muziekhuis aan de Middelstegracht kunnen tegen die tijd terecht in het complex naast de Leidse Schouwburg. Bandjes die de oefenruimtes bij het Muziekhuis gebruiken verhuizen ook mee naar het nieuwe Cultuurhuis dat BplusC, de Leidse Schouwburg en het Leidse college voor ogen hebben. Onder de binnentuin komen ondergrondse oefenruimtes in een uit te graven kelder.

Chris de Waard in gesprek met cultuurwethouder Yvonne van Delft, BplusC-directeur Willem van Moort en directeur Irene Pronk van de Stadsgehoorzaal – Leidse Schouwburg over de plannen voor een Cultuurhuis aan de Oude Vest / Hazewindsteeg.

De vorige alinea schetst een toekomstbeeld, maar de gemeenteraad moet er eerst nog een beslissing over nemen. Wethouder Van Delft  heeft vandaag een voorstel met drie varianten naar de raad gestuurd. In de eerste, meest sobere variant, verhuist alleen de muziekschool van het Rapenburg naar de Oude Vest. Bij variant twee wordt horeca toegevoegd en kunnen de lokalen ook worden gebruikt als bijvoorbeeld vergaderlocatie. Daarmee komt er ook een extra verdienmodel bij.

In de derde optie, de voorkeursvariant van BplusC, gemeente en schouwburg, wordt het gebouw op de hoek van de Oude Vest en de Hazenwindsteeg getransformeerd tot volwaardig Cultuurhuis waar ook alle activiteiten die nu nog plaatsvinden in het Muziekhuis terecht kunnen. In die variant komt een gewenste samenwerking tussen BplusC en de Schouwburg ook het meest tot zijn recht. Er ontstaat dan, daarvan zijn de betrokken partijen overtuigd, synergie tussen leren, produceren, presenteren en interesseren.

7.000.000 euro
De verbouwing van het enorme complex tot Cultuurhuis vergt een investering van circa zeven miljoen euro. Daarvoor krijgt Leiden dan een modern duurzaam gebouw dat in de exploitatie goedkoper moet zijn dan de optelsom van de huidige locaties. Wel worden er vierkante meters ingeleverd en dat betekent dat niet elke gebruiker of huurder van de huidige panden straks een eigen ruimte krijgt. Meervoudig gebruik van de ruimtes is het sleutelwoord daarbij, maar dat is volgens BplusC, de gemeente en de schouwburg ook helemaal van deze tijd.

In de verbeelding van het verbouwde pand is de overkapte ingang in de Hazewindsteeg verdwenen. (Swieten Partners Architecten).

Best Western Hotel
Tegenover de ingang van het Cultuurhuis ligt de achterzijde van het Best Western Hotel dat is gevestigd aan de Lange Mare. Met de eigenaren daarvan worden verkennende gesprekken gevoerd om te kijken hoe kan worden samengewerkt. De hoteliers willen dat maar al te graag en zien een ‘cultuurhotel’ wel zitten. In het Cultuurhuis zouden dan bijvoorbeeld ook bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd waarbij de deelnemers overnachten in het hotel.

Nieuwplaatz
Eerder onderzochte opties in de zoektocht naar een oplossing voor het huisvestingsprobleem van BplusC vallen voorlopig af. Dat betekent dat de oefenruimtes voor bandjes niet verhuizen naar broedplaats Nieuwplaatz aan de Sumatrastraat en ook komt er geen extra zaal op de eerste verdieping van Gebr. de Nobel. Dat blijven hooguit terugvalopties als de nu gepresenteerde plannen allemaal geen doorgang zouden kunnen vinden.

V&D
De vandaag gepresenteerde plannen hebben allemaal betrekking op de C in BplusC. Voor de B, het bibliotheekdeel van de organisatie, zijn ook verschillende onderzoeken gedaan. daarbij zijn vooralsnog drie opties onderzocht. Blijven aan de Nieuwstraat, verhuizen naar de panden tussen de Stadsgehoorzaal en de Catharinasteeg en een plek in het voormalige V&D-pand. Die  onderzoeken hebben nog geen resultaten opgeleverd waar nu al conclusies getrokken kunnen worden. Naar verwachting duurt het nog wel tot eind volgend jaar voordat daarover een voorstel op papier staat.

Cultuur Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×