In de teststraten bij de GGD voortdurend spitsuur. (Foto: Rob van Dullemen)

Corona jaagt ziekenhuisopnames in regio naar record

De golf nieuwe besmettingen met het coronavirus brengt een zorginfarct in onze regio dichterbij. Deze week was er een ongekende piek in ziekenhuisopnames. Het eind is nog niet in zicht, want het virus krijgt nog steeds veel kans om zich te verspreiden – soms zelfs moedwillig, op speciale ’besmettingsfeestjes’ van jongeren die van het gezeur over vaccinatie af willen zijn.

Het gezicht van de pandemie is in anderhalf jaar tijd flink veranderd. In 2020 schrok iedereen nog van dagen met meer dan 5.000 en soms zelfs 10.000 besmettingen. Maar deze donderdag maakte het ongekende recordaantal van 23.680 veel minder indruk. Het was weer druk bij de supermarkten en op de stations. Alleen was er wat onrust over de schoolklassen die thuis moeten blijven wegens meerdere coronabesmettingen in de klas.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Dijkdoorbraak
In de zorg toont corona zich wel degelijk van zijn grimmige kant. Elke dag worden er zo’n 250 nieuwe patiënten opgenomen. Er zijn al 2100 bedden bezet, waarvan 413 op de intensive care en die aantallen stijgen elke dag. Dat brengt het zorginfarct waar ziekenhuizen al weken voor waarschuwen, snel dichterbij.

Juist in onze regio loopt de druk op ziekenhuizen erg hard op. In tien dagen tijd werden er 111 nieuwe coronapatiënten geteld, met afgelopen dinsdag een ongekende piek van 50 gevallen. Zulke aantallen ziekenhuisopnames kwamen pas twee keer eerder voor, in april en december 2020. Die beide keren gold er een strenge lockdown, om de druk op de zorg snel te laten dalen.

Na weken van gemiddeld zeven ziekenhuisopnames per dag komt nu een dubbel zo hoge golf van patiënten los. In de ziekenhuizen voelt het als een dijkdoorbraak. Het Leidsch Dagblad meldde dinsdag hoe de ic van het Alrijne ziekenhuis al vol ligt. Er worden weer veel operaties uitgesteld en het personeel kijkt met angst en beven naar de komende dagen. Bij het LUMC is het niet anders.

Verpleeghuizen
Uit landelijke cijfers blijkt dat ongevaccineerden nog steeds een groot deel van de stroom patiënten vormen. Zelfs bij 70-plussers, die al ruim een half jaar geleden gevaccineerd zijn, is de kans dat je mét die prik in je lijf op de intensive care belandt nog steeds zeven keer zo klein als bij degenen die niet gevaccineerd zijn.

Maar helemaal veilig zijn die oudere gevaccineerden niet. En nu het virus zich zo massaal verspreidt, raken ook zij besmet. Dat blijkt in de verpleeghuizen. Begin september waren er in het hele land nog geen honderd met één of meer coronabesmettingen, nu zijn het er 750. Dat is bijna het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Zonder de massale aandacht die daar in 2020 voor was, houden veel verpleeghuizen bezoek weer buiten de deur.

Ook het aantal sterfgevallen door corona loopt hard op. In de RIVM-statistieken waren het er vorige week 170, maar uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat het er feitelijk meer dan 800 geweest zijn. Vreemd genoeg bestaat er nog altijd geen centrale meldingsplicht voor coronasterfte. En artsen die alweer het zoveelste sterfgeval in een verpleeghuis meemaken, hebben wel iets anders aan hun hoofd dan zo’n registratie.

Groene hart
Ook in onze regio wordt nu bijna dagelijks een recordaantal coronabesmettingen geteld. De trend is nog steeds dat die cijfers elke twee weken verdubbelen. Telde Leiden in de eerste novemberweek 454 nieuwe gevallen, deze week naderen we de 850. In de vijf gemeentes van de Leidse regio gaat het van 862 nu richting 1700. En de GGD-regio Hollands Midden springt van ruim 3800 besmettingen naar bijna achtduizend.

In de Leidse regio raken nu in Zoeterwoude relatief de meeste mensen besmet. Vorige week ging het van 36 naar 57 positieve tests, deze week gaat het al richting 90. Dat is meer dan 1000 besmettingen per honderdduizend inwoners. Alleen in Katwijk en Waddinxveen is de besmettingsgraad hoger. Maar veel ziekenhuisopnames heeft Zoeterwoude nog niet en sterfgevallen evenmin. Dat laatste ligt anders in Leiderdorp, dat deze week drie coronadoden telde.

In Leiden en directe omgeving valt het met ziekenhuisopnames nog relatief mee: in tien dagen ging het om elf nieuwe patiënten. Enkele gemeenten in het groene hart kenden, met minder inwoners, een hogere golf ziekenhuisopnames: Gouda telde er 24, Alphen 20, de Krimpenerwaard 15, Bodegraven 14 en Waddinxveen 11. De meeste van deze plaatsen liggen in de ‘bible belt’, waar een christelijke bevolkingsgroep tegen vaccinatie is en elkaar ook actief blijft opzoeken.

Besmettingsfeestjes
Nu de druk op de zorg zo hoog oploopt, groeit de kans steeds groter dat het kabinet snel met nieuwe maatregelen komt, wellicht al eerder dan begin december. Tegelijk lijkt bij een deel van de bevolking de ernst van de situatie nog steeds niet door te dringen.

Deze week bleek dat jongeren ‘besmettingsfeestjes’ organiseren of nota bene tegen betaling een besmetting regelen. Ze denken zelf amper ziek te worden en wel van het gedoe over vaccinatie en coronatests af te zijn. Als herstelde patiënt kunnen ze immers straks bij een 2G-beleid (Gevaccineerd óf Genezen) weer overal toegang krijgen.

Artsen en zorginspectie reageerden geschokt op deze berichten. Want die jongeren zullen wel niet massaal op de ic belanden, maar een deel van hen kan wel degelijk langdurige klachten houden. En wat erger is: op deze manier zal het virus zich ook verder verspreiden in hun omgeving – zoals docenten, ouders en anderen die er wel degelijk door in het ziekenhuis kunnen belanden. De pandemie gaat op deze manier voorlopig niet voorbij.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×