Jeroen Maters is vrijdagmiddag koninklijk onderscheiden. (Foto: Emile van Aelst)

Singelpark-bedenker Jeroen Maters is koninklijk onderscheiden

Leidenaar Jeroen Maters, de grote man achter het Singelpark, is vanmiddag koninklijk onderscheiden door burgemeester Henri Lenferink. Maters zet zich al jaren belangeloos in voor de lokale economie, het onderwijs en in het bijzonder de communicatiesector. Hij kwam met het idee van een Singelpark en ijverde er jarenlang voor om Leidenaars, politiek en ondernemers daar enthousiast voor te krijgen.

Maters is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje vrijdagmiddag door burgemeester Lenferink opgespeld in PLNT. Hij werd daar verrast tijdens een speciale bijeenkomst, georganiseerd ter gelegenheid van de (bijna) realisatie van het Singelpark.

In 2009 was hij een van de drijvende krachten achter de oprichting van Stadslab Leiden. Het Stadslab is een wisselende groep betrokken en creatieve Leidenaars die de stad met hun projecten mooier, duurzamer, creatiever, innovatiever willen maken. Belangrijkste wapenfeit van het Stadslab is het Singelpark.

Aanjager
Maters (1969) kwam op het idee om de historische 6,5 kilometer lange vestingwal om te vormen tot een park dat tot stand zou worden gebracht door partners in de stad, vrijwilligers en de gemeente samen. Om de betrokkenheid van inwoners verder te vergroten nam hij ook het initiatief voor de oprichting van de Stichting Vrienden van het Singelpark en was hij daarvan een enthousiast bestuurslid.

Daarnaast was en is hij een aanjager van lokale samenwerking tussen communicatiebedrijven onderling en tussen de communicatiebedrijven en het onderwijs. Samen met Fred Hermsen heeft Jeroen Maters al meer dan 25 jaar een communicatiebureau Maters en Hermsen. Concrete projecten waarbij hij het initiatief nam zijn het Huis van de Communicatie in Nieuwe Energie, Stichting Leiden Communicatiestad, Festival De Verleiding in 2010 en 2012. Ook stond hij aan de basis van de organisatie van de Nacht van Ontdekkingen, de Nacht van de Stad en kwam hij met bijdragen aan kunst en cultuur in de stad. Bovendien was hij medeoprichter van het Cultuurkwartier en het Lucas van Leyden Mecenaat.

Ondertussen is Maters al weer met tal van nieuwe projecten bezig. Zoals de toekomstplannen voor het oude V&D-gebouw en de plannen voor een Cultuurkwartier. Ook testte hij laatst een 19 kilometer lange 100 bruggenloop uit; dwars door de stad. 

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Singelpark


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×