Gebke van Gaal stapt in maart 2022 uit de politiek. Ze heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de raad. (Foto: Chris de Waard).

Leden GroenLinks Leiden schudden conceptlijst flink op

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 keren enkele bekende gezichten van GroenLinks niet meer terug in de Leidse raad. De leden mochten woensdagavond stemmen over de conceptkandidatenlijst van de partij. Daarbij zijn de nodige wijzigingen aangebracht.

De top vier bleef ongewijzigd. Na lijsttrekker Ashley North volgen de leden het advies van de kandidaatstellingscommissie over de plekken van Prescillia van Noort op 2, Rembrandt Rowaan op 3 en Emma van Bree op 4. Van Noort is daarbij de hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst. Ze is de partner van oud-raadslid Jos Olsthoorn die de raad in 2019 tussentijds verliet vanwege een nieuwe drukke baan.

Op plek 5 zorgden de leden voor een grote verrassing. Op de advieslijst stond Ahmet Kargin op een 17e plek. Hij stelde zich echter beschikbaar voor plek 5 en daagde op die manier met succes zittend raadslid Alex Friso uit die die plek op de conceptlijst innam. De 25-jarige student politicologie werkt bij de landelijke studentenvakbond, groeide op in een achterstandswijk als kind van een gastarbeidersgezin. Hij weet daardoor alles van zaken als het krijgen van een laag schooladvies op basis van afkomst. “Ik kan niet tegen onrecht”, zei hij dan ook in zijn pitch.

 

De 6e plek was toebedacht aan Gebke van Gaal die tot voor kort fractievoorzitter was. Toen het haar niet lukte om plek 6 te bemachtigen, trok ze zich terug. Die plek ging vervolgens naar Marleen Schreuder die nu ook al in de raad zit, maar op plaats 11 was gezet in het advies aan de leden. Ook Ivo van Spronsen lukte het om een aantal plaatsen te stijgen. Van 14 naar 7. “Ik ben de regenboogkandidaat”, zei hij onder meer in zijn pitch. Van Spronsen zit sinds twee jaar in de raad. Hij volgde in 2019 Jos Olsthoorn op. Op plaats 8 is nieuwkomer Iris du Pon gekozen. Op 9 zittend raadslid Alex Friso en op 10 duoraadslid Hossam Boutaibi.

Een laatste naam die opvalt is die van Steyn Burger. Hij is door de leden op plek 14 gezet. Burger was de afgelopen jaren actief in Oegstgeester politiek waar hij commissielid was voor PrO. Hij is deze zomer naar Leiden verhuisd en was door de adviescommissie op 7 gezet. Voor die verkiesbare plekken waren echter veel kandidaten en legde hij het asf als relatief onbekende binnen het Leidse GroenLinks.

Van de huidige fractie verdwijnt naast Van Gaal ook Marcel Terlouw. Hem was plek 11 toebedeeld in de conceptlijst, maar de leden beslisten anders. Terlouw trok zich uiteindelijk terug. Ook Gerard van Hees die langer geleden ook al enkele jaren fractievoorzitter van GroenLinks Leiden was, haakte af. Hij ging voor een verkiesbare plek, was op plaats 9 gezet in het advies aan de leden, maar slaagde niet in zijn opzet om te stijgen op de lijst. De vierde kandidaat die zich terugtrok was Willem van der Wal die op plek 24 stond. De lijst telt nu dus twintig namen.

Aan het einde van de digitale alv bedankte lijsttrekker Ashley North alle kandidaten die zich hadden opgegeven voor de lijst. Inclusief de vier die zich tijdens de avond terugtrokken. Hij constateerde dan ook terecht dat de avond voor sommige kandidaten teleurstellend was verlopen, terwijl enkele anderen juist erg blij kunnen zijn. “Maar ik heb er zin on om met deze mensen aan de slag te gaan. GroenLinks is de partij die het verschil maakt in de stad.”

 

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×