(Foto: Chris de Waard).

Leiden wil inwoners tijdens lockdown iets bieden in plaats van verbieden

“Ik zie dingen gebeuren vanuit frustratie. Het wordt tijd om iets te doen”, zei SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen gisteravond in de gemeenteraad. Henri Lenferink gaf daar een update over de coronacrisis. Teeuwen sprak een hartenkreet uit: “Kunnen we niet iets organiseren op het gebied van sport of cultuur en op die manier mensen iets bieden in plaats van ze alleen maar zaken ontzeggen?” Die oproep viel in goede aarde bij zowel de andere partijen als bij burgemeester Lenferink. Die laatste gaat onderzoeken wat er mogelijk is.

Vanmorgen vergadert het Veiligheidsberaad, waarvan ook Lenferink als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden deel uitmaakt, met het kabinet. “Ik verklap denk ik geen grote geheimen als ik zeg dat er extra maatregelen aankomen om de besmettingsgraad terug te dringen”, zo hield Lenferink de raadsleden voor. Het overleg van vanmorgen gaat verder onder andere over de handhaafbaarheid en uitlegbaarheid van het beleid.

Lenferink: “Veel mensen zijn teleurgesteld over het verloop van de pandemie. Ik ook. We hebben allemaal last van de ziekte en ook van de maatregelen.” Lenferink gaf de raadsleden een update over de stand van zaken rond corona in onze regio. “Je ziet bij veel mensen een ontevreden gevoel. De spanningen nemen toe en de woordkeuze wordt scherper.”

Burgemeester Lenferink vertelt in Nieuws071 over de stand van zaken rond corona en ook welke invloed dat heeft op de Leidse centrummarkt.

Zorgelijk niveau
Volgens Lenferink houden mensen zich minder in en komen ze steeds vaker tegenover elkaar te staan. “Er is dan ook serieuze zorg over de verdergaande polarisatie in de samenleving. Daar zijn we intensief mee bezig, maar we blijven wel met iedereen in gesprek. Behalve als er bewust vernielingen worden aangebracht of als er geweld wordt gebruikt. Dat is de grens.”

De cijfers in Leiden zijn volgens Lenferink momenteel ‘niet heel goed’. Binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden is het hier nu wel het minst ernstig. Ook is er momenteel geen sprake van een stijging en misschien zelfs van een kleine daling. “Maar het aantal besmettingen blijft op een zorgelijk hoog niveau.”

Grote druk
Volgens Lenferink is in Leiden inmiddels 86 procent van de bevolking gevaccineerd. Dat moet helpen om erger te voorkomen. Net als maatregelen die de gemeente nu zelf ook weer heeft genomen. De medewerkers werken allemaal weer thuis, tenzij dat niet anders kan.

Lenferink prees de horeca en het zorgpersoneel. “Ondernemers proberen er ondanks alle tegenslagen het beste van te maken. Ook de mensen in de zorg slaan ze zich er doorheen, ook al staan ze onder grote druk.” Wel heeft personeel in die twee beroepsgroepen volgens de burgemeester steeds vaker last van onplezierige reacties.

Leiden Maatschappij Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×