Studenten komen vroeger bij elkaar om te borrelen. (Foto ter illustratie: Rob van Dullemen).

'Middagborrels' populair onder studenten

Een nieuw fenomeen in de Leidse studentenwereld: de middagborrels. Nu er een strakke eindtijd op de horeca zit, beginnen studenten al vroeg met borrelen op de verenigingen. Wanneer de deuren daar moeten sluiten, wordt het feestje meestal doorgezet in de huizen. En dat leidt dan soms weer tot de nodige overlast.

Sommigen gaan direct vanuit hun colleges door naar de vereniging om het glas te heffen. Er zijn simpelweg weinig alternatieven en activiteiten zoals reisjes of feesten worden allemaal afgelast. De PKvV, het overkoepelende orgaan van de studentenverenigingen, ziet de trend ook. “Die borrels bevallen heel goed.”

Als de middagborrels klaar zijn, worden deze vaak voortgezet in de studentenhuizen. Dat gaat niet stilletjes voorbij. De PKvV heeft ‘weinig inzicht in het gedrag van studenten’, maar is niet verrast. Op de redactie van Sleutelstad zijn wel signalen bekend van overlast. Ook studentenhuisvester DUWO merkt dat er vaker overlast wordt ervaren rond hun huizen. “Nu de studentenverenigingen en horeca beperkt open zijn, vinden er meer sociale activiteiten in huis plaats.”

Dialoog
Deze zomer zochten Leidse studenten hun vertier onder meer op de Klikspaanweg. Daar staan meerdere studentenflats met een groot grasveld in het midden. Regelmatig was dat het toneel voor borrels met harde muziek. Daarnaast was het een populaire plek voor activiteiten van studenten die door de coronamaatregelen alleen buiten konden worden uitgevoerd. Vanwege het grote aantal overlastmeldingen is er toen meerdere keren gewaarschuwd door DUWO.

Nu er door de beperkende maatregelen weer nieuwe overlast ervaren wordt, denkt DUWO nog niet aan strengere sancties. Ondanks dat ze al meerdere keren gewaarschuwd hebben. “We zijn extra alert, maar primair blijven we inzetten op dialoog. We bemiddelen eerst in gesprekken met buren en in het uiterste geval gaan we over tot beperkende maatregelen zoals het sluiten van deuren naar buitenruimtes”, aldus de studentenhuisvester.

Welzijn
Vrijdagavond kondigde het demissionaire kabinet opnieuw strengere maatregelen aan. Vanaf zondag moet onder meer de horeca al vanaf 17.00 dicht. De PKvV denkt dat met deze nieuwe beperkingen opnieuw een moeilijke tijd voor studenten aanbreekt. “Het wordt zwaar voor iedereen. Studenten vinden het moeilijk om hun vrijheid op te geven. Dit gaat weinig bijdragen aan het welzijn van studenten.”

Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×