Het wordt weer rustiger in en bij de prikhal. (foto: Rob van Dullemen).

GGD stopt alweer met prikken zonder afspraak

Twee dagen heeft het feestje voor fitte 60-plussers geduurd, maar sinds zaterdagmiddag is het weer voorbij. De GGD Hollands Midden stopt met het prikken zonder afspraak. De actie leidde tot te grote wachtrijen en gevaarlijke verkeerssituaties. Wel blijft de GGD zich inzetten om zo veel mogelijk boosterprikken per dag te zetten – maar dan toch eerst bij de oudste bewoners van de regio.

De actie van de GGD was begrijpelijk en goed bedoeld. Anders dan in de meeste regio’s heeft Hollands Midden een flink deel van de prikcapaciteit in stand gehouden. Er zijn vier grote locaties, waaronder de prikhal naast de Holiday Inn in Leiden. En men heeft ook genoeg personeel en vrijwilligers achter de hand gehouden.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Stormloop
Dus nu de boostercampagne begonnen is, kan de GGD in onze regio snel uit de startblokken. Er kunnen dus meer prikken gezet worden dan er aanmeldingen van 80-plussers binnenkomen, via de uitnodigingen van het RIVM. Daarom werd als creatieve actie het ‘prikken zonder afspraak’ bedacht.

Maar dat hier zo massaal op gereageerd zou worden, had de GGD niet voorzien. Op vrijdag en zaterdag ontstond een stormloop van mensen die uit het hele land naar de priklocaties in onze regio. Dat leidde niet alleen tot grote wachtrijen, maar ook tot gevaarlijke verkeerssituaties. Dus moest de GGD zaterdagmiddag alweer een punt achter de creatieve actie zetten.

Oproep per sms
Goed nieuws blijft intussen dat de GGD in onze regio meer kan doen dan in andere regio’s. Met de verwachte snelheid van eerst 3000 en later zelfs 4500 prikken per etmaal denkt men alsnog alle zestigplussers nagenoeg binnen een maand de boosterprik te kunnen geven.

Om genoeg mensen binnen te krijgen, begint de GGD de komende week met het versturen van SMS-berichten aan leeftijdsgroepen. Dan hoeven die niet te wachten op de officiële uitnodiging en aanmelding via het RIVM, maar kunnen ze alsnog snel naar de priklocaties komen. Maar wel op volgorde van leeftijd.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×