Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. (Foto: Rob van Dullemen).

Gemeenteraad stemt eindelijk in: Ambachts- en Baljuwhuis voor 1.4 miljoen euro verkocht

Een meerderheid van de Voorschotense gemeenteraad heeft donderdagavond eindelijk ingestemd met de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. De Wassenaarse vastgoedmagnaat Boris Bayer koopt het monumentale pand aan de Voorstraat voor 1.4 miljoen euro van de gemeente.

Daarmee komt er een einde aan een langslepend verkoopproces: “We willen dit dossier niet nog een keer doorschuiven”, zei Albert Deuzeman van GroenLinks. De oppositiepartijen blijven mokkend achter. “De gemeente kijkt alleen maar naar het geld en niet naar de betekenis voor de inwoners van Voorschoten”, klonk het.

De raadsvergadering vond voor het eerst sinds de pandemie weer plaats in het Voorschotense gemeentehuis. Inwoner Odette Pauwe sprak in en bood een petitie aan met 549 handtekeningen. “Het is bijna hetzelfde als het verkopen van de trouwring van mijn oma, ik vind het heel raar”, zei ze over de verkoop. Ze was niet de enige in de zaal die tegen het verkopen van het monumentale pand was.

De gehele oppositie zag het namelijk ook niet zitten en dat lieten ze nog maar eens blijken. “Op welke manier is een private partij beter in het uitvoeren van de publieke functie dan de gemeente zelf”, vroeg SP-raadslid Erik Maassen zich af. “Juist hier is de gemeente voor.” De lokale partij ONS Voorschoten zei het nog stelliger: “We zijn van mening dat de gemeente het niet eens mag verkopen”, zei fractievoorzitter Hans van der Elst.

Enthousiast
Daarmee verwijst Van der Elst naar het legaat dat op het pand rust. Daarin staat dat de publieke functie van het pand moet blijven. Volgens het gemeentebestuur is dat echter geen reden om het niet te verkopen. Ze willen namelijk dat het Ambachts- en Baljuwhuis beschikbaar blijft voor het trouwen en 52 dagdelen per jaar gratis voor een door de gemeente gekozen partij. Zij kunnen er dan wekelijks een activiteit uitvoeren. Deze voorwaarden zijn dan ook bedongen in de verkoop aan Bayer.

De coalitie kan goed leven met het voorstel. Sterker nog, ze zijn zelfs enthousiast. Zo liet Adriaan Andringa namens D66 weten dat het zelfs beter is voor de publieke functie om het te verkopen. “Als gemeente zijn wij verplicht om kostendekkende huur te vragen. De private partij die het een aantal dagdelen gratis beschikbaar stelt gaat daarin dus verder.”

Hoe de publieke functie precies ingevuld gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. Meerdere partijen vroegen om een aparte commissie die daarop zou toezien, maar dat is volgens verantwoordelijk wethouder Spil niet nodig. Ze gaf wel de toezegging om de raad daarbij te betrekken ‘als er meer zicht is op de mogelijkheden.’

Hoogste bieder
Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis is er een einde gekomen aan een langslepend proces van bijna drie jaar. Het begon toen de huidige huurder Jos Kriek aangaf het pand te willen kopen van de gemeente om er een kleinschalig hotel van te maken. Kriek bereikte ook overeenstemming met wethouder Marcel Cramwinckel (D66) die toen nog het dossier onder zijn hoede had. De deal die ze sloten ‘was een goede deal‘. Er zou volgens Kriek ongeveer een miljoen euro mee gemoeid zijn.

Het kwam er alleen nooit van omdat de gemeenteraad de verkoop tegenhield. Ze wilden een open procedure. Meerdere kopers moesten kunnen meebieden, niet alleen de huurder. Daarmee begon het liedje weer van vooraf aan. Er kwam een groep experts om de procedure te begeleiden. Die kwamen uiteindelijk uit bij de Wassenaarse vastgoedmagnaat Boris Bayer. Hoewel de experts in hun verslag schreven dat het niet om de hoogste bieder ging, koopt Bayer het uiteindelijk voor 1.4 miljoen. Bijna drie keer zoveel als de WOZ-waarde van 563.000.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×