Kijk terug: tv-uitzending 'Rol van wijkverenigingen in Leiden'

Werken de acht wijkverenigingen in de Leidse binnenstad zo nauw samen dat er eigenlijk één grote nieuwe vereniging aan het ontstaan is? Zou het een goed idee zijn om democratisch verkozen wijkraden in te voeren? En hoe is de eerste wijkvereniging ontstaan in 1923? Je ziet het allemaal in het tv-programma ‘De rol van wijkverenigingen in Leiden’.

Presentator IJsbrand Terpstra gaat in gesprek met bestuursleden, politici en deskundigen. In gesprek met wethouder Marleen Damen, bestuurder Arthur Elias (wijkvereniging Maredorp-De Camp) en bestuurslid Marion van Dongen (wijkvereniging Cronestein) staat de subsidie die de verenigingen krijgen centraal, net als de vraag waarom je van de ene vereniging lid kan worden en van de andere niet. Met historicus Cor Smit gaan we terug de geschiedenis in: hoe zijn de wijkverenigingen ooit ontstaan?

Met bestuurslid Foppe van Rees Vellinga (Pancras-West), democratiedeskundige Marije van den Berg (Democratie in Uitvoering) en raadsleden Antje Jordan (D66) en Maarten Kersten (Partij Sleutelstad) gaat het over de betrokkenheid van de verenigingen bij de politiek. Zou een wijkraad een goed idee zijn? Waarom lukt het maar niet om participatie zo vorm te geven, dat wijkverenigingen zich gehoord en betrokken voelen?

In het buurthuis van De Kooi, waar we voor dit programma te gast waren, bespreken we wijkregisseur René Verdel, Han van Overbeeke (Vereniging Professoren- en Burgemeesterswijk) en Wils Spies (wijkvereniging De Kooi) wat de belangrijkste taken van een wijkvereniging zijn. Van Overbeeke kreeg begin dit jaar bijvoorbeeld te maken met het referendum over het Roomburgerpark. Hoe ging de wijkvereniging daar mee om? En wat betekent dat voor een wijk?

Dit programma is het laatste onderdeel van een onderzoek naar wijkverenigingen in Leiden, uitgevoerd door journalisten Reanne van Kleef en IJsbrand Terpstra. Het Leids Mediafonds stelde een subsidie beschikbaar waar naast drie artikelen ook dit televisieprogramma mede door is gefinancierd.

Leiden Maatschappij Politiek De rol van wijkverenigingen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×