(Foto: Chris de Waard).

Duizenden handtekeningen voor behoud kinderhartchirurgie LUMC

Een petitie tegen de sluiting van de centra voor aangeboren hartafwijkingen van het LUMC en het Amsterdam UMC is binnen een dag al meer dan 6.700 keer getekend. Een soortgelijke steunverklaring voor het behoud van de (kinderhartchirurgie van het UMC Groningen is enkele dagen eerder gestart. Daar staat de teller al op ruim 117.000.

Het is duidelijk dat er veel onvrede is over het besluit van demissionair minister Hugo de Jonge. Die stuurde vorige week een brief naar de Tweede Kamer waarin hij liet weten dit type zorg te willen concentreren in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Volgens De Jonge is de kwaliteit in de vijf bestaande centra nu goed, maar kunnen er in de toekomst wel degelijk knelpunten ontstaan die invloed hebben op de kwaliteit en de continuïteit van de zorg.

In Leiden sloeg het nieuws in als een bom. Het LUMC biedt al zeventig jaar hartchirurgie aan en opende afgelopen november zelfs een hele nieuwe afdeling waar alle disciplines voor het hart zijn samengebracht; het CardioVasculair Interventie Centrum. Eén van de eerste operaties op de nieuwe afdeling was die van een tien dagen oude baby met een ernstige hartafwijking.

Het LUMC is het eens met het concentreren van kinderhartchirurgie in slechts een paar ziekenhuizen, maar begrijpt niets van de keuze voor Utrecht en Rotterdam.

Leiden Maatschappij Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×