(Archieffoto: Rob van Dullemen).

PvdA bezorgd over Bibob-procedure Ambachts- en Baljuwhuis

Het nieuws dat de sleuteloverdracht van het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten is vertraagd, heeft bij de lokale PvdA tot de nodige vragen geleid. Raadslid Ad de Graaf maakt zich zorgen over de gevoerde procedures en vraagt zich af of de gemeente wel voldoende capaciteit heeft om de nodige integriteitsonderzoeken uit te voeren.

“Klopt het dat de stukken niet naar de juiste ambtenaar zijn gestuurd en dat dit de enige, maar dan ook de enige reden, voor vertraging is geweest?”, wil De Graaf op basis van een artikel op Sleutelstad weten in een serie van vijf schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. Ook wil hij weten hoe omvangrijk het integriteitsonderzoek naar vastgoedmagnaat Boris Bayer is en of dat onderzoek voldoende is om aan de wet te voldoen.

Als het aan De Graaf ligt, wordt binnenkort duidelijk op welke manier de Wet Bibob bij het Ambachts- en Baljuwhuis is uitgevoerd. Die wet is bedoeld om criminele investeringen in de bovenwereld te voorkomen. Ook wil De Graaf weten of daar hulp bij is gevraagd van buiten de organisatie. “Zo niet, wat is de reden geweest dat de gemeente geen contact met het Landelijk Bureau Bibob heeft opgenomen?” Het PvdA-raadslid vraagt daarnaast welke bronnen de gemeente heeft geraadpleegd voor de toetsing.

Weinig capaciteit
Eerder deze maand bleek dat de gemeente moeite heeft met het tegengaan van ondermijning, zoals de investering van crimineel geld in de bovenwereld heet. Om zulke investeringen te voorkomen kan de gemeente een Bibob-toets doen, waarbij wordt gekeken waar het geld vandaan komt. Voor deze procedures wil de gemeente Voorschoten aankomend jaar een extra ambtenaar aannemen, omdat er voor de onderzoeken nu onvoldoende capaciteit is. De Graaf wil weten of dat in dit geval ook de reden is voor de vertraging van de sleuteloverdracht.

De sleuteloverdracht van het Ambachts- en Baljuwhuis vindt naar verwachting plaats op 14 januari 2022, twee weken later dan gepland. Daarmee komt een einde aan een omvangrijk dossier waarover de gemeente jarenlang heeft vergaderd. Hoeveel informatie er over het integriteitsonderzoek naar de nieuwe eigenaar van het pand gedeeld kan worden na de vragen van de PvdA, is nog maar de vraag. Het gaat om een vertrouwelijke procedure waarbij geheimhouding verplicht is.

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×