De 32-jarige Olivier van de G. is verdachte. (Beeld: Sleutelstad).

Verdachte moord en ontucht Esmee nog twee weken vast

Turninstructeur Olivier van de G. blijft de komende twee weken in voorarrest. Dat heeft de rechter-commissaris besloten. In die periode wordt de rol van de verdachte bij de dood van de 14-jarige Esmee verder onderzocht. De 32-jarige Van de G. wordt door justitie verdacht van moord of doodslag en ontucht.

De verdachte zit vast in alle beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Het Openbaar Ministerie voelt zich daarom ook niet vrij om verdere mededelingen te doen.

Lees meer in het dossier over de dood van Esmee

De overleden Esmee werd op oudejaarsdag in de bosjes bij de Melchior Treublaan in Leiden gevonden door Lars Meesters. De sportinstructeur werd die ochtend rond 9.15 uur aangesproken door iemand die daar met honden liep. “Mag ik een rare vraag stellen? Er zit daar iemand tegen een boom en mijn hond blaft ernaartoe. Ze reageert helemaal nergens op. Willen jullie misschien kijken wat daar aan de hand is?”

Capuchon
Samen met een klant met wie Meesters op dat moment is, loopt hij naar het meisje toe. “Ik zag iemand helemaal in elkaar gezakt tegen de boom aan zitten”, vertelt Lars aan mediapartner Omroep West. Daarna voelt de Leidenaar aan de arm van Esmee. “Ze was heel koud. Ik trok haar capuchon naar achteren en zag meteen dat ze al een tijd overleden was.”

Meesters komt deze maandag terug naar de plek waar hij het meisje vrijdag heeft aangetroffen. In de bosjes langs het treinspoor liggen bloemen en branden kaarsjes ter nagedachtenis aan de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk. Voor de camera vertelt hij zijn verhaal. “Ik belde meteen 112.” Het is het moment dat het politie-onderzoek start. Politieauto’s, rechercheurs en een ambulance komen naar de plek. Ook vliegt een politiehelikopter boven Leiden. “Ik ben blij dat ik iets heb kunnen doen.”

Turnles
Een bizar toeval wil dat Lars de verdachte kent. Ze zitten in het zelfde Leidse sportwereldje en zijn elkaar daarom weleens tegengekomen. Ook is inmiddels duidelijk dat verdachte en slachtoffer elkaar inderdaad kenden. Esmee had les van Van der G. bij Gymsport Leiden.

Artikel gaat verder onder de video

De politie is nog steeds dringend op zoek naar mensen die meer weten over de dood van Esmee of omstandigheden die tot haar dood hebben geleid. Wie iets weet kan bellen met de opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Digitaal reageren kan via een tipformulier.

112 Sleutelstad Leiden 14-jarige Esmee omgebracht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×