(Foto's: Casper Chaudron).

Wat doen deze kussens op de Maresingel?

Wandelaars lopen sinds maandag verbaasd langs het water van de Maresingel. Er ligt een groep grote felgekleurde kussens op de oppervlakte. Sommige zijn oranje en roze, anderen weer groen en paars. Ze zijn onderdeel van het RIJN Festival.

Dat festival wordt ieder jaar georganiseerd door het kunstenaarscollectief Fields of Wonder. Het thema van dit jaar is vitaliteit. Dat is tevens het gevoel dat de kussens moeten uitstralen op voorbijgangers. Eerder lagen de fluorkussens al in Leiderdorp.

De Est Foundation, die bij het Energiepark meerdere lichtkunstwerken tentoonstellen, wilde de kussens graag in de buurt leggen. Het idee is om ook overdag te laten zien dat er iets bijzonders is voor wandelaars. De lichtkunstwerken zijn immers niet te zien in het daglicht en de kussens wel. In het donker zijn de kussens bovendien nog feller zichtbaar door een blacklight lamp die erop schijnt.

Vriezen
Geert van der Velden van Fields of Wonder werkte graag samen met de Est Foundation. “We moeten er juist nu voor zorgen dat de cultuursector zichtbaar is.” Doordat de kussens uit elkaar liggen symboliseren ze de isolatie waar mensen in zitten door corona. “Tegelijkertijd laten ze ook iets zachtaardigs zien, iets waar we allemaal wel wat van kunnen gebruiken”, aldus Van der Velden.

De kussens liggen er tot eind februari en worden elke dag gecontroleerd zodat ze geen vervuiling veroorzaken. Als het gaat vriezen worden ze uit het water gehaald.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×