(Foto: Chris de Waard).

Droomkussens drijven in Leidse grachten: 'Wat betekent vrijheid voor jou?'

Het is je misschien al opgevallen, in de Leidse grachten liggen sinds deze week grote kussens met teksten erop. Dit jaar organiseert Fields of Wonder de derde editie van het Van Rijn Festival met als thema ‘Vrijheid: de Kunst van het Vieren’. Onderdeel van het festival is een openluchtexpositie met 1.000 ‘droomkussens’ die in de Leidse grachten drijven. Op deze kussens zijn door Leidenaren ingestuurde vrijheidsdromen geschreven.

De expositie is officieel van 18 tot 27 december te bewonderen op verschillende grachten in de Leidse binnenstad, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang.

Vlinders
De teksten op de kussens geven de vrijheidsdromen van Leidenaren weer, vertelt organisator Geert van der Velden: “Wij hebben door heel Leiden antwoordkaarten verspreid om vrijheidsdromen uit de samenleving te verzamelen. Daarnaast hebben kinderen van de BSO vlinders gemaakt, die ook op de droomkussens terechtkomen. Verder zijn er gedichten van Leidse dichters te zien op grotere kussens langs de Oude Vest. Zo vertegenwoordigen de kussen zowel jong als oud.”

De 1.000 kussens zijn met de hand beschreven: “We hebben door middel van handletteren de kussens met verschillende lettertypes beschreven. Sommige inzendingen zijn heel warm, en die verdienen ook een warm lettertype. Bij andere berichten past weer een ander soort lettertype. Zo heeft elk bericht een bijpassend lettertype.”

De kussens zijn gemaakt van gerecycled plastic, en als de kussens weer uit het water zijn gehaald, zal dit plastic ook nog een keer gebruikt worden. “De kussens moeten wel van plastic worden gemaakt, omdat ze anders zo door de regen worden weggespoeld.”

Spiegel van de samenleving
Van der Velden benadrukt dat het weergeven van vrijheidswensen geen vorm van een protest tegen de coronamaatregelen is. “Wij willen met dit project alle geluiden uit de samenleving laten horen. Dat is de taak van kunst. Het dient als een vrijplaats om het gevaar op te zoeken en grenzen te stellen. Kunst is als het ware een spiegel van de samenleving. Om die reden hebben wij alle inzendingen een plek gegeven op de kussens.”

Het belang van kunst wordt in deze tijd extra duidelijk, zegt Van der Velden: “Je merkt nu dat de natuur, de werkelijkheid, ook negatieve kanten heeft. De cultuur kan dan dienen als een manier om even je zorgen weg te zetten, even te vluchten naar een andere werkelijkheid. Dat kan door een boek te lezen, of door een expositie te bezoeken.

De Rijn
De rivier de Rijn is de inspiratiebron voor dit festival. In Leiden komen de Oude en Nieuwe Rijn samen. Dat symboliseert dat Leiden een cultureel knooppunt in de regio vormt waarin op een vloeibare manier stromingen van kunst, cultuur en natuur samenkomen. Uitingsvormen die staan voor onze lokale en regionale identiteit. Bovendien is water een belangrijk thema als bron van leven en als verbindende factor tussen mensen onderling of tussen mens en natuur.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×