Voorschotense SP boos op koper Ambachts- en Baljuwhuis: 'Hij klaagt als een stampvoetende kleuter'

De Voorschotense SP is witheet over het gedrag van de Wassenaarse vastgoedondernemer Boris Bayer. De koper van Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat heeft zich bij onder meer Sleutelstad negatief uitgelaten over de rol van de gemeente in het verkoopproces.

Raadslid Erik Maassen is er helemaal klaar mee. “Elke keer als hij zijn zin niet krijgt, klaagt hij als een stampvoetende kleuter in de pers. Dit is een waarschuwingssignaal”, zegt de fractievoorzitter van de SP die wil dat de verkoop wordt teruggedraaid.

Tegenover Sleutelstad zei Bayer dat de gemeente ‘onredelijke eisen’ aan hem stelt. “Belachelijk.” De frustratie van Bayer komt door het integriteitsonderzoek van de gemeente dat vertraging heeft opgelopen. De sleuteloverdracht is daardoor uitgesteld. De gemeente zei daar eerder over ‘het vervelend te vinden, maar graag een zorgvuldig proces te willen.’

Krant
De SP was altijd al tegen de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis en vraagt nu om de deal alsnog af te blazen. “Ik zie eigenlijk twee rode vlaggen”, zegt Maassen. “Het feit dat de procedure zo lang loopt, betekent dus dat er iets is waar ze goed naar moeten kijken. Daarnaast heeft Bayer meerdere keren de media gezocht en gezegd dat de gemeente niet deugt. Daar moet je niet mee in zee.”

De PvdA, eveneens een oppositiepartij met één zetel, was ook nooit fan van de verkoop. Zij winden zich nu vooral op over het feit dat de integriteitstoets zo lang duurt. “Heeft de gemeente wel voldoende capaciteit om deze onderzoeken uit te voeren”, vragen ze zich af. Daarnaast zit het de partij niet lekker dat ze het nieuws over de vertraagde sleuteloverdracht via de media krijgen. “Opmerkelijk. En weer mogen we het uit de krant vernemen”, zegt PvdA-lijsttrekker Arnold Posthuma.

Bibob
Omdat er een legaat rust op het Ambachts- en Baljuwhuis moet de publieke functie van het gebouw beschikbaar blijven voor de Voorschotense bevolking. Bayer heeft daarover afspraken gemaakt met de gemeente. Zo blijft het mogelijk om er te trouwen en is het pand 52 dagdelen per jaar gratis voor een door de gemeente gekozen partij. Door de houding van Bayer denkt Maassen dat die afspraken nu op losse schroeven staan. “Ik heb er geen enkel vertrouwen in. De publieke functie is bij Bayer niet in goede handen.”

De gemeente Voorschoten kan weinig kwijt over kwestie omdat ze nog bezig zijn met de integriteitstoets. “Zolang de Bibob-procedure loopt, kan ik er niks over zeggen”, herhaalt een woordvoerder dan ook meerdere malen op vragen van Sleutelstad. Daarmee is niet duidelijk wanneer de sleuteloverdracht gaat plaatsvinden en of de sleuteloverdracht überhaupt nog doorgaat. Bayer zelf wilde vrijdagochtend niet reageren op de onrust.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×