In december waren er spontane werkonderbrekingen toen de onderhandelingen vastliepen. (Foto: Ingezonden).

Stakingen dreigen bij Heineken brouwerijen

Vakbond FNV heeft bierbrouwer Heineken een ultimatum gesteld. Als het bedrijf niet voor dinsdagmiddag 17.00 uur met een beter bod komt voor een nieuwe cao dreigen er stakingen.

De onderhandelingen liepen half december vast. Heineken wilde volgens vakbond FNV bij lange na niet voldoende bewegen om tot een akkoord te komen. De werknemers zijn boos omdat Heineken de loonschalen voor de komende twee jaar wil bevriezen. Ook missen zij in het eindbod van de brouwer een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken (RVU) en een hogere reiskostenvergoeding. Daarnaast zijn de werknemers zeer teleurgesteld over de magere loonsverhoging die de directie hen wil geven: 1,5 procent per 1 januari 2022 en 2 procent het jaar daarop. Dit is fors onder inflatieniveau.

Volgens bestuurder Niels Suijker van FNV Voedingsindustrie zorgt Heineken met het bevriezen van de loonschalen voor ongelijkheid onder zijn werknemers. Wie al het maximum verdient in zijn schaal gaat in twee jaar tijd met de 3,5 procent extra salaris van 100 procent naar 103,5 procent. “Maar wie nog niet aan dat maximum zit, heeft pech. Die krijgt ook 3,5 procent erbij, maar zal nooit meer dan 100 procent kunnen verdienen. Dit blijvende verschil in eindloon tussen werknemers die hetzelfde werk doen, willen wij beslist niet voor onze rekening nemen in de cao”, zegt Suijker.

Afgescheept
Volgens Suijker worden de medewerkers afgescheept met magere verhoging, terwijl de mensen in de brouwerijen de afgelopen twee jaar volop hebben doorgewerkt tijdens de pandemie,. “Met alle risico’s die ze daarbij liepen op de werkvloer, want thuiswerken was geen optie. Heineken maakt bovendien wereldwijd nog steeds enorm veel winst.” Suijker benadrukt dat het de werknemers om meer gaat dan alleen de lonen. “Minstens zo belangrijk vinden zij een verhoging van de reiskostenvergoeding, van 0,16 naar 0,19 euro en een betere regeling voor eerder stoppen met werken.”

Positief
Een van de weinige positieve punten uit het eindbod is volgens de FNV dat uitzendkrachten twaalf procent meer betaald krijgen. FNV heeft zich er in de onderhandelingen hard voor gemaakt dat Heineken een achterhaalde afspraak, die zorgt voor een korting op de inlenersbeloning, uit de cao zou halen. Daar voelde Heineken zelf eigenlijk helemaal niks voor, maar onder druk van de vakbond is dit toch in het eindbod opgenomen.

Drie cao’s bij Heineken
De FNV onderhandelt met Heineken over de cao’s Heineken Group, Heineken Nederland Commercie en Heineken Netherlands Supply. Onder die laatste vallen de 1.250 werknemers van de brouwerijen in Den Bosch, Zoeterwoude en Wijlre en van frisdrankleverancier Vrumona in Bunnik. Overal hebben de FNV-leden massaal tegen het eindbod gestemd.

Economie Maatschappij Zoeterwoude Stakingsacties bij Heineken


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×