Er werd vorige week enkele keren actie gevoerd bij Heineken. Onder andere bij de brouwerij in Zoeterwoude. (Foto: Robbert van Cleef).

Mogelijk einde aan stakingsactie bij Heineken na beter eindbod

Heineken heeft maandagavond bakzeil gehaald en een beter eindbod voor de nieuwe cao op tafel gelegd bij vakbond FNV. De vakbond legt het nieuwe aanbod deze en volgende week voor aan de leden. Als die instemmen, komt er een einde aan de acties bij de brouwerijen en frisdrankfabriek Vrumona. De uitkomst wordt volgende week donderdag bekendgemaakt.

“We hebben de afgelopen dagen flink druk op de ketel gezet bij Heineken. Met onze staking van vrijdag en de dreiging met nog meer acties deze week. Dat heeft ertoe geleid dat zij onze kant zijn opgekomen”, zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie. Hij ziet genoeg aanleiding om het verbeterde eindbod voor te leggen aan de FNV-leden bij Heineken. “Het woord is nu aan hen. Zij hebben het verschil gemaakt door massaal op te staan en actie te voeren. Daarvoor verdienen ze een compliment.”

Een belangrijk punt waarop Heineken het personeel nu is tegemoet gekomen is het van tafel halen van het bevriezen van de loonschalen. Daardoor zou blijvende ongelijkheid ontstaan tussen vooral oudere en jongere collega’s. “Dit was een erg belangrijk punt voor onze leden”, zegt Suijker die verder wijst op de betere regeling die nu is afgesproken voor werknemers die eerder willen stoppen met werken. “Er komt nu een goede Regeling voor Vervroegde Uittreding waarmee mensen drie jaar voor hun AOW al kunnen stoppen.”

Loonsverhoging
Volgens Suijker is de loonsverhoging die Heineken biedt wel nog steeds te mager. “De schalen stijgen extra met veertig euro, bovenop de 3,5 procent die het bedrijf eerder bood. Daardoor gaan de meeste werknemers er nu ongeveer 1 tot 1,5 procent extra op vooruit in twee jaar. Punten die al waren binnengehaald in het eerdere eindbod blijven staan. Het gaat daarbij onder andere over de thuiswerkvergoeding van twee euro per dag en de extra verhoging van de lonen van uitzendkrachten met twaalf procent.

Drie cao’s
Bij de brouwerijen in Den Bosch, Zoeterwoude en Wijlre (Brand bier) en frisdrankfabriek Vrumona in Bunnik werken zo’n 1.250 mensen. Zij vallen onder de cao Heineken Netherlands Supply. Ook voor de andere twee cao’s bij het concern, voor de werknemers op het hoofdkantoor en in de commercie, ligt er een verbeterd eindbod. Het bod voor de lonen geldt ook voor deze cao’s.

Advertentie

Economie Maatschappij Zoeterwoude Stakingsacties bij Heineken


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×