Vrijdag wordt al de hele dag gestaakt bij Heineken. (Foto: Omroep West).

Acties bij Heineken gaan door: vanaf maandag 72 uur lang staking

Medewerkers van Heineken en frisdrankleverancier Vrumona leggen maandag opnieuw het werk neer. De staking duurt dan 72 uur achter elkaar. Ook vrijdag staakt het personeel van de Zoeterwoudse bierbrouwer al. Het personeel eist van Heineken dat loonschalen in de cao niet worden bevroren omdat dat voor blijvende ongelijkheid tussen werknemers zorgt.

De bierbrouwerij liet dinsdag een ultimatum verlopen van vakbond FNV. “De veelal jongere mensen krijgen een lager eindloon dan hun meer ervaren collega‚Äôs, terwijl ze hetzelfde werk doen”, zegt bestuurder Niels Suijker van FNV Voedingsindustrie over het probleem dat de werknemers met de voorgestelde afspraken hebben. “Wij doen dit niet voor ons plezier, maar de werknemers voelen zich helaas gedwongen. Heineken wil maar niet inzien dat het echt met iets beters moet komen voor de nieuwe cao.”

Na eerste spontane actie afgelopen woensdag is de werkonderbreking van vrijdag de eerste staking bij het bedrijf in meer dan 25 jaar. Naast gelijkheid tussen de werknemers, gaan de stakingen ook over een magere loonsverhoging. Heineken biedt een verhoging van 1,5 procent voor dit jaar en 2 procent voor volgend jaar. “Dat is te weinig om de snel groeiende inflatie bij te houden”, zegt de FNV. “De koopkracht van mensen zal daardoor achteruitgaan.”

Andere eisen van het stakende personeel zijn goede regeling komen waarmee ouderen eerder kunnen stoppen met werken, een hogere reiskostenvergoeding en meer vaste banen voor uitzendkrachten. Of de staking ook invloed heeft op de leveringscapaciteit van de bierbrouwer is nog maar de vraag, zei Suijker eerder tegen mediapartner Omroep West. “Heineken roept de ene keer in de media dat ze voldoende voorraad hebben en de andere keer dat ze moeite hebben om bier te leveren. Ik heb leden gesproken die wel degelijk zeggen dat de voorraden niet zo groot zijn en dat Heineken een probleem gaat krijgen.”

Economie Maatschappij Zoeterwoude Stakingsacties bij Heineken


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×