Woontoren Vijf Meilaan wordt verticaal bos

Met alleen de stemmen van de drie leden van de CDA-fractie tegen, is de Leidse raad vanavond akkoord gegaan met de uitgangspunten voor de realisatie van het bouwproject op de hoek van de Churchilllaan en de Vijf Meilaan. Het schoolgebouw dat eind van het jaar door mboRijnland wordt verlaten, gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor woningen en bedrijvigheid.

Chris de Waard in gesprek met VVD-raadslid Maarten de Crom en PvdD-raadslid Harbert van der Kaap over de woontoren aan de Vijf Meilaan.

Hoe hoog de woontoren die deel gaat uitmaken van het complex wordt, is nog niet bekend. Maximaal 70 meter, zoals in de Leidse hoogbouwvisie staat, maar hij kan ook lager worden, hield bouwwethouder Spijker de raad voor. Ook andere zaken staan nog niet helemaal vast, zo is in de plint ruimte voor gemengde functies, maar welke precies wordt later ingevuld.

Drie zaken hebben de raadsleden vanavond wel zekergesteld. Met algemene stemmen werden drie wijzigingsvoorstellen aangenomen: De Partij voor de Dieren kreeg de hele raad mee bij het voorstel om van de woontoren een verticaal bos te maken en het hele complex te voorzien van groene daken en (gevel)tuinen. Uitgangspunt is verder een netto toename van groen rond de locatie.

Een voorstel van de VVD werd ook unaniem aangenomen. Twintig procent van de woningen moet bestemd zijn voor starters. Dat betekent bij huur dat ze niet meer mogen kosten dan 950 euro per maand, bij koopwoningen maximaal 250.000 euro.

Een derde wijziging kwam uit de koker van het CDA. Die partij wil dat parkeren bij voorkeur ondergronds wordt opgelost en anders in elk geval inpandig. Uit het zicht. Op die manier kan een groter oppervlakte worden bebouwd, waardoor het gebouw lager kan worden zo is de gedachte bij het CDA en, zo bleek na stemming, ook van alle andere raadsfracties.

 

Leiden Maatschappij Politiek De Premier


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×