Jacintha Groen roept de gemeente Leiden op tot meer onderzoek naar de Leidse betrokkenheid bij het slavernijverleden van ons land.

Oproep aan gemeente: slavernijmonument en onderzoek naar koloniaal verleden

De Leidse Jacintha Groen roept de gemeente op om een slavernijmonument op te richten. Ze vindt het belangrijk dat er in de openbare ruimte een plek is waar informatie wordt gegeven over ons koloniale verleden en de rol van Leiden daarin. Ook vraagt ze aan burgemeester en wethouders om die Leidse rol nader te laten onderzoeken door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden en het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit van Leiden.

Groen is onder andere organisator van de Leidse Black Lives Matter-demonstratie die in de zomer van 2020 werd gehouden. Ook richtte ze in 2013 de organisatie ‘Songs of Freedom’ op. Daarmee organiseert ze jaarlijks rond 1 juli een muziekfestival ter viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland in 1863. Samen met zo’n twintig medestanders, personen en organisaties uit Leiden, roept het het stadsbestuur in een brief op om nu door te pakken.

“We zijn bijzonder verheugd met de oproep van het college gericht aan het nieuwe kabinet om 1 juli uit te roepen tot een nationale feestdag. Reden voor deze feestdag is de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën. Dit feest wordt naar Surinaamse traditie ‘Keti Koti’ genoemd of te wel ‘Gebroken Ketenen’. We verwachten dat ook in Leiden aandacht zal worden gegeven aan deze dag. Zo heeft de Leidse stichting Songs of Freedom al te kennen gegeven een muziekfestival te organiseren op het terrein van het Museum Volkenkunde op zaterdag 2 juli 2022.”

Chris de Waard sprak in Nieuws071 met Jacintha Groen en Ringold van West over hun oproep voor meer onderzoek naar de Leidse rol in ons koloniaal verleden en de oprichting van een Leids slavernijmonument.

Oudste en belangrijkste
Volgens Groen en de mede-ondertekenaars is het essentieel dat de stad en haar instituties hun eigen rol met betrekking tot slavernij en de koloniale geschiedenis in het algemeen beter in beeld krijgen. “De gids Sporen van Slavernij in Leiden van Gert Oostindie en Karwan Fatah-Black was een eerste aanzet. Echter, de rol van Leiden, als een van Nederlands oudste en
belangrijkste steden, verdient meer onderzoek.” Ook aan een monument hecht Groen veel belang. “Het brengt het verleden onder de aandacht bij passanten en kan fungeren als een plek voor een jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.”

De oproep wordt onder andere ondersteund door de Historische Vereniging Oud Leiden, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, de Stichting Vrouwennetwerk Leiden en omgeving, Afro-Leiden, de Raad van Kerken Leiden, het Platform Leiden Compassiestad, Mapping Slavery in Leiden, Doorbraak, COC Leiden, No More Blackface Leiden en de Stichting Arabische vrouwen Narcis.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×