De triceratops in Naturalis. (Archieffoto: Reanne van Kleef).

Doos vol dinobotten naar Naturalis: 'Het is net een surprise-ei'

Opgewonden gezichten vrijdag bij Naturalis. Bij het museum werd een groot blok vol dinobotten bezorgd. Met deze uit de Verenigde Staten afkomstige botten hopen de onderzoekers te kunnen bewijzen dat de dinosaurussen in kuddes leefden. “Dat zou echt wereldnieuws zijn”, zegt onderzoeker Yasmin Grooters.

Ze is heel ‘excited’. “Alles kriebelt en ik heb zoveel zin om hier aan te gaan werken”, zegt een opgewonden Grooters bij mediapartner Omroep West. Het Leidse museum kreeg vrijdag een blok van 6500 kilo bezorgd om mee aan de slag te gaan.

“We moeten het blok openzagen, leegscheppen en dan de dinobotten eruit halen. Dan weten we eindelijk zeker wat er in dit blok zit, want dat weten we niet. We weten dat er aan de onderkant een paar grote botten liggen”, vertelt Grooters. “Maar wat daar bovenligt, dat is net een groot surprise-ei.”

Artikel gaat verder onder de foto

Geheime plek
De botten zijn afkomstig van de triceratops, waarvan al een exemplaar in Naturalis is te zien. Deze dinosoort leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika. Onderzoekers vonden op een geheime locatie in Wyoming botten van verschillende dinosaurussen. Zo werden er ook vijf triceratops vlak bij elkaar gevonden. Dit is uniek, zegt Grooters.

Ze hoopt met de botten te kunnen bewijzen dat de dieren met elkaar hebben geleefd. “Normaal vinden we één triceratops. We denken dat ze alleen leven, maar waarom lagen die met zijn allen bij elkaar. Het zou kunnen we als eerste een kudde, of een deel ervan, hebben gevonden. Dat zou zo cool zijn. Dat is echt wereldnieuws. Ik hoop daar zo op.”

Advertentie

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×