De parkeerplaatsen op de Steenschuur worden momenteel weggehaald. In de toekomst verdwijnen er nog meer parkeerplaatsen in de stad. (Archieffoto: Robbert Beurse).

VVD Leiden wil parkeermaatregelen deels terugdraaien

Als de VVD Leiden na de verkiezingen gaat meebesturen, dan wil de partij een deel van de parkeermaatregelen van de huidige coalitie terugdraaien of schrappen. Dat antwoordde lijsttrekker Maarten de Crom zondagmiddag tijdens de digitale nieuwjaarsbijeenkomst van de partij op vragen van VVD-gedeputeerde Frederik Zevenbergen.

De liberale provinciebestuurder woont zelf ook in Leiden en kwam vorig jaar in verzet toen de gemeente een kwart van de parkeerplaatsen in zijn straat wilde opheffen.

Momenteel wordt bekeken of in het centrum zo’n duizend straatparkeerplaatsen kan worden opgeheven. Daar zou de VVD meteen een streep door zetten als de partij na de verkiezingen groot genoeg wordt om dergelijke eisen te kunnen stellen in collegeonderhandelingen. “Hetzelfde geldt voor de fors hogere bedragen die de gemeente tegenwoordig in rekening brengt aan huishoudens die een tweede parkeervergunning hebben, want het zijn echt niet alleen mensen die uit luxe twee auto’s hebben”, zei De Crom. “Er zijn zat mensen waarbij de ene partner de auto nodig heeft voor het werk en de andere bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een zorgtaak.”

Een ander speerpunt voor de Leidse liberalen blijft betaalbare woningbouw, waarbij vooral starters in beeld moeten blijven. Zowel voor koop- als voor huurwoningen. “Op dat vlak hebben we de afgelopen jaren ook wel het een en ander bereikt”, blikte fractievoorzitter Dorien Verbree terug op de voorbije periode waarin de VVD als oppositiepartij niet mee aan het stuur zat.

Advertentie

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×