Als het aan de SP Voorschoten ligt, komt er op het MOC-terrein sociale woningbouw. (Foto: PR).

SP Voorschoten: 'Babyboom', geen sloop Kruispuntkerk en invoering referendum

Voor 2030 moeten er in Voorschoten 800 woningen gebouwd worden. Minimaal de helft daarvan moet vallen in het sociale segment. Ook wordt zwemmen in open water legaal, krijgen nieuwe ouders een ‘babyboom’, worden referenda mogelijk en blijft de Kruispuntkerk behouden. Het zijn zomaar enkele opvallende punten die de SP Voorschoten heeft opgeschreven in het verkiezingsprogramma. Dat kreeg de titel ‘Het moet anders en eerlijker in Voorschoten’ mee.

“De woningbouw heeft in Voorschoten te lang stilgelegen. En als er al iets werd gebouwd, waren dat dure villa’s. De SP wil dat veranderen”, zegt lijsttrekker Erik Maassen. “De SP wil de woningen bouwen die mensen nodig hebben, niet de woningen waar projectontwikkelaars rijk van worden. Dit kan door te bouwen op gemeentegrond. Rondom het dorpscentrum zijn verschillende terreinen waar dit goed kan, zoals het MOC-terrein, het Wagenerf en het Churchillplein.”

Naast betaalbare nieuwbouwwoningen wil de SP ook afspraken maken met de woningcorporaties om de huren voor de komende jaren te bevriezen. “De mensen kunnen die almaar stijgende huren niet meer betalen”, hoort Maassen steeds vaker. “De huren in Voorschoten horen al jaren tot de hoogste van Nederland. We staan in de nationale top vijf van hoogste corporatiehuren.” De SP wil verder dat corporaties de grote verduurzamingssubsidies gebruiken om de huizen in Voorschoten te isoleren zonder huurverhoging. “Dat is de best helpende maatregel tegen energiearmoede.”

Kruispuntkerk, referenda en cultuur
In het verkiezingsprogramma pleit de SP verder voor een hele serie spraakmakende maatregelen: De invoering van de mogelijkheid om referenda in Voorschoten te houden, de Kruispuntkerk mag niet worden gesloopt en er moet een mooi, betaalbaar cultureel centrum komen in het gebouw van de bibliotheek. De SP wil investeren in betaalbare cultuur en cultuureducatie. Kinderen horen de kans te krijgen om op een betaalbare manier in contact te komen met het spelen van een instrument, lessen in zang, dans of acteren. En de belastingen voor inwoners moeten omlaag en eerlijker worden verdeeld.

Atletiekbaan
Ook sport krijgt aandacht in het SP programma. Zo wil de partij dat de gemeente gaat bijdragen aan de aanleg van een nieuwe atletiekbaan. Daarnaast pleit de partij voor het aanstellen van sportcoaches die overal sport en bewegen gaan stimuleren. Ook zwemonderwijs moet prioriteit krijgen en zwemmen in het open water wordt niet langer verboden.

Babyboom
Om de toename van het aantal bomen in Voorschoten te stimuleren, stelt de SP de introductie van de ‘babyboom’ voor. Maassen: “Elk gezin dat een geboorte aanmeldt, krijgt een boom om te planten. Voor de mensen die zelf geen boom kwijt kunnen, zoekt de gemeente een mooi plekje. Op deze manier komen er elk jaar ruim 200 bomen bij.”

Politiek Voorschoten Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×