Leiden haalt alles uit de kast om kinderhartchirurgie te behouden

Bij een bijeenkomst in Biopartner 5 op het Leiden Bio Science Park (LBSP) werd vrijdag in een DWDD-setting met tafelgasten gesproken over Leiden European City of Science en de betekenis van het LBSP voor Leiden. De meeting in DWDD-setting was georganiseerd door de farmaceutische bedrijven Janssen, Amgen en MSD. Tafelgasten waren onder andere burgemeester Lenferink (zeg maar Henri), en LBSP-voorzitter Bart van Zijll Langhout.

Het LBSP is een ecosysteem, zo werd al snel geconcludeerd. Bedrijven, maar ook publieke instellingen versterken elkaar op velerlei manieren de waterscheiding tussen publiek en commercieel is iets van vroeger waar we vanaf moeten. Ook het LUMC hoort daar bij. Na een vraag uit de zaal, van oud-wethouder en Sleutelstad-presentator Ton Kohlbeck, kwam het gesprek op het voorgenomen besluit van minister Ernst Kuipers om het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) uit Leiden weg te halen.

Dat moet koste wat kost voorkomen worden en burgemeester Lenferink  is vol goede moed dat dat kan lukken. Leiden scoort enorm goed op het gebied van kinderhartchirurgie en doet de meest lastige operaties. Vaak gaat dat gepaard met meer sterfte, maar Leiden heeft ook nog eens de laagste cijfers op het gebied van mortaliteit.”

Lenferink snapt helemaal niets van het voornemen om het centrum voor kinderhartchirurgie bij het LUMC weg te halen en dat gold ook voor de rest van de aanwezigen. Op het LBSP wordt ontzettend veel gerelateerd onderzoek gedaan en dan is het van groot belang om de behandeling ook vlakbij te hebben. Die kruisbestuiving is uniek en niet goed meegewogen in de besluitvorming.

De gemeente Leiden heeft deze en alle andere argumenten die er zijn om CAHAL voor Leiden te behouden op een rij gezet. Dat heeft geresulteerd in een zeven pagina’s tellende brief die vandaag aan het kabinet is verzonden. Daarin uit het Leidse stadsbestuur niet alleen zorgen, maar komt ook met een hele serie argumenten waarom het hier een onzalig plan betreft. De strijd is dan ook nog lang niet gestreden. Dagelijks bezoeken leden van de Tweede Kamer het LUMC om zich te laten informeren en dat heeft al geleid tot honderden vragen aan de minister.

Maandag vindt er een rondetafelgesprek plaats tussen het LUMC en de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport over over het voorgenomen besluit. Donderdag de 17e volgt dan een debat met de minister. In een Position Paper voert ook het LUMC talloze argumenten aan om het centrum voor Leiden te behouden.

Mocht het kabinet ondanks alle Leidse argumenten persisteren in de besluitvorming en de kinderhartchirurgie daadwerkelijk weg willen halen uit Leiden, dan staat ook de weg naar de rechter nog open. “Je moet besluiten nemen op basis van goede argumenten, anders ben je geen betrouwbare overheid”, zei Lenferink na afloop van de bijeenkomst in Biopartner 5.

Leiden Wetenschap Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×