LUMC. (Foto: Sleutelstad).

Minister Kuipers: alsnog beperkt onderzoek naar concentratie kinderhartchirurgie

Minister Ernst Kuipers heeft de Tweede Kamer vandaag in een brief laten weten dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een onderzoek, een zogeheten impactanalyse zal uitvoeren naar de gevolgen van de concentratie van de kinderhartchirurgie in Utrecht en Rotterdam. De minister heeft daarbij gezegd vast te houden aan zijn keuze voor Rotterdam en Utrecht.

Opmerkelijk is dat de minister vast blijft houden aan de concentratie op twee locaties. In zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur van Erasmus MC vroeg Kuipers nog aan zijn voorganger om de kinderhartchirurgie te concentreren in Groningen, Leiden en Rotterdam. De vraagstelling aan de NZa lijkt op een dusdanige wijze geformuleerd dat de optie voor drie locaties bij voorbaat is uitgesloten.

Lees hier het volledige dossier over de sluiting kinderhartchirurgie LUMC

Foetaal chirurgie
De minister heeft de NZa ook gevraagd om hem te adviseren over maatregelen die eventuele ongewenste gevolgen van zijn besluit zoveel mogelijk wegnemen. Het LUMC in Leiden heeft de minister laten weten dat hartchirurgie op ongeboren kinderen door zijn besluit feitelijk wordt ondermijnd. De brief van Kuipers aan de Tweede Kamer lijkt dan ook te suggereren dat de oplossing voor het behoud van foetaal chirurgie in Leiden niet gezocht dient te worden in het behoud van de kinderhartchirurgie in Leiden.

De maat nemen
Kuipers wijst er in zijn brief op dat sommige bestuurders en professionals elkaar over en weer in de media de maat nemen. Dat zou onzekerheid geven bij patiënten en hun naasten. De Leidse burgemeester Henri Lenferink wees er eerder vandaag op dat je besluiten moeten nemen “op basis van goede argumenten, anders ben je geen betrouwbare overheid.” Het onderzoeken van welke feiten waar en niet waar zijn, is een essentieel onderdeel van de democratische rechtsstaat.

Een minister die voor zijn aantreden wat anders zegt, en daar geen publiekelijke verantwoording over aflegt en verzoeken om televisie-interviews door kritische media naast zich neerlegt, roept per definitie argwaan op. Een minister die erop blijft wijzen in zijn brief aan de Tweede Kamer dat de academische ziekenhuizen er eerder niet unaniem uitkwamen, terwijl feitelijk maar een ziekenhuis dwars lag, te weten Utrecht, kiest zijn woorden dusdanig, dat hij zijn publiek niet van de juiste relevante informatie voorziet. In zijn brief aan de Tweede Kamer zegt Kuipers hier niets over.

De minister verzekert de Tweede Kamer dat mocht de NZa op basis van de impactanalyse concluderen dat er gegronde inhoudelijke redenen zijn om een andere keuze te maken wat betreft de locaties, hij bereid is om zijn beslissing te heroverwegen.

Leiden Maatschappij Science Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×