Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. (Foto: Rob van Dullemen).

D66 Voorschoten wil discussie Ambachts- en Baljuwhuis over verkiezingen heen tillen

De fractie van D66 in Voorschoten wil dat het nieuwe gemeentebestuur een plan opstelt voor het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat. Twee weken geleden werd bekend dat de verkoop van het monumentale pand aan vastgoedmagnaat Boris Bayer niet doorgaat. D66 wil dat het gemeentebestuur terug naar de tekentafel gaat, maar wel pas na de verkiezingen.

Donderdag gaat het in de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen over het Ambachts- en Baljuwhuis. Sommige partijen willen overeenstemming bereiken om het gebouw helemaal niet te verkopen, maar als het aan D66 ligt wordt er nog even gewacht met het doorhakken van knopen. “Een nieuw gemeentebestuur moet er een plan voor opstellen na de verkiezingen”, zegt fractievoorzitter Adriaan Andringa.

Vertrouwen
De verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis lijkt een politiek hoofdpijndossier te worden in Voorschoten. Nadat de huidige huurder Jos Kriek aangaf het te willen kopen, startte een lang verkoopproces waar maar geen einde aan lijkt te komen. Zo was er overeenstemming met Kriek om het aan hem te verkopen, maar ging de gemeenteraad daar voor liggen. Vervolgens kwam er een openbare procedure waaruit de Wassenaarse vastgoedondernemer Bayer als winnaar uit de bus kwam. Hij zou het kopen, maar hij hield zich niet aan de afspraken en bovendien had de gemeente er niet genoeg vertrouwen in dat hij het ook daadwerkelijk kon betalen.

Schadeclaim
Uiteindelijk heeft de gemeente het pand nog steeds in bezit en dreigt er een juridische procedure van Bayer. Mogelijk gaat het kamp van Bayer een schadeclaim indienen omdat de gemeente de verkoop heeft afgeblazen.

D66 wil dat juridische proces eerst afwachten voordat de gemeente een nieuw besluit neemt. “We zien nog steeds kansen om het gebouw bij verkoop een betere invulling te geven voor de gemeenschap van Voorschoten”, zegt Andringa. “We zullen echter de tijd moeten nemen om een nieuw plan op te stellen. Inwoners, ondernemers en organisaties uit Voorschoten moeten daar uitgebreid bij betrokken worden.”

Politiek Voorschoten Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×