Eerder werd de Koornbrug uitgelicht in LHBTI-kleuren. (Archieffoto: Gemeente Leiden / Buro JP).

Leiden steunt Oekraïense volk, maar Koornbrug blijft donker

Hoewel burgemeester en wethouders van Leiden donderdagmiddag hun steun uitspreken aan de inwoners van Oekraïne, blijft de Koornbrug voorlopig onbelicht. De brug in het hart van de stad kan in speciale gevallen verlicht worden, maar een projectie met de kleuren van de Oekraïense vlag blijkt niet mogelijk. 

Wereldwijd spreken bestuurders vandaag hun afschuw uit over de inval van Rusland in buurland Oekraïne, die afgelopen nacht plaatsvond. Zo ook in Leiden. “Hoewel de omvang en gevolgen van de inval nog niet volledig duidelijk zijn, wil het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden steun uitspreken en solidariteit tonen met de inwoners van Oekraïne”, meldt de gemeente aan het einde van de middag.

16 kleuren
Op veel plekken wordt deze solidariteit ondersteund door het uitlichten van gebouwen, zoals vanavond bijvoorbeeld in Berlijn gebeurt, maar ook dichterbij in Katwijk. In Leiden zou het gaan om de Koornbrug, maar dat gaat niet lukken. “Bij de aanschaf van het verlichtingssysteem is de kleurencombinatie blauw-geel niet geprogrammeerd”, zegt een woordvoerder van de gemeente verwijzend naar de Oekraïense vlag.

Het verlichtingssysteem dat voor de Koornbrug is aangekocht kan zestien kleuren projecteren, zegt de woordvoerder, maar kleurencombinaties kunnen alleen als die vooraf zijn geprogrammeerd. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de kleuren van de regenboogvlag, waarmee eerder statements werden gemaakt. Omdat de Oekraïense vlag (voorlopig) niet bij die combinaties hoort, wordt de Leidse solidariteit niet ondersteund door een uitgelicht gebouw.

In het kader van Orange the World werd de Koornbrug eerder oranje uitgelicht. (Foto: Robbert Beurse).

Leiden Politiek Oorlog Oekraïne


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×