(Foto's: Emile van Aelst).

Mat sportdebat focust vooral op ruimte voor sport

Het eerste grote openbare verkiezingsdebat werd woensdagavond gehouden bij het Leonardo College en stond in het teken van sport. Aan de hand van een serie stellingen konden de tien deelnemende partijen in discussie met elkaar en met de zaal. De nieuwe partij ‘Klimaat Actie Nu’ en de Partij voor de Dieren deden niet mee.

In een kleine twee uur wisselen de sportwoordvoerders van de politieke partijen van gedachten over onderwerpen die op het gebied van de sport in Leiden spelen. Daarbij wreekte zich het gebrek aan echt grote onderwerpen, waardoor het niet echt kwam tot grote tegenstellingen. Vaak waren de partijen het op hoofdlijnen met elkaar eens.

Grootste thema is voldoende ruimte voor sportverenigingen en ongebonden sporters. Leiden blijft de komende jaren flink groeien en al die extra inwoners moeten zoveel mogelijk bewegen en sporten. Daarvoor is meer veld- en zaalcapaciteit nodig.

Chris de Waard blikte na afloop van het debat terug op de avond met voorzitter Martijn Peetsold van Topsport Leiden. 

Tourstart
PvdA-raadslid Martijn Otten pleitte voor het laten staan van de 3 Octoberhal. Gymsport Leiden wil die wel overnemen en dat scheelt dan toch alvast een zaal. Het CDA wil graag in 2028 de start van de Tour de France naar Leiden halen. Het is dan precies vijftig jaar geleden dat dat ook al eens gebeurde. GroenLinks wil een sportpas waarmee mensen met een lager inkomen goedkoop kunnen sporten en de VVD hoopt dat Leiden naast ‘Stad van Ontdekkingen’ ook topsportstad wordt.

Organisatoren Paul Goulmy (LSF) en Martijn Peetsold (Topsport Leiden) vatten de avond na afloop samen.

Obesitasmensen
Leiden Participeert vond dat het in het debat wel erg veel ging over topsport. Die partij wil vooral inzetten op de breedtesport. “Sporten is gezond er er zijn ook in Leiden veel te veel obesitasmensen”, vond kandidaat-raadslid Jeanette van ’t Riet die in het dagelijks leven sportschoolhoudster is. D66 wil dat alle 8- en 9-jarigen gratis kunnen sporten en Studenten voor Leiden pleit voor een Sportfonds voor studentensportverenigingen.

Regio
Veel partijen denken dat het op termijn nodig zal zijn om de uitdagingen op het gebied van ruimte voor sport regionaal aan te pakken. Dat geldt met name voor grotere sportvoorzieningen als een zwembad of schaatsbaan. Vooral kinderen moeten gewoon in hun eigen wijk kunnen sporten vinden zowel politiek als verenigingen.

Tekst gaat door onder de foto.

Debat op Sleutelstad TV
Het sportdebat wordt vanavond om 20.30 uur uitgezonden op Sleutelstad TV. Stem daarvoor af op Ziggo kanaal 46 of KPN kanaal 1421. Online is Sleutelstad TV te zien via www.sleutelstad.nl/tv.

Leiden Politiek Sport Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×