Leids verkamerbeleid op de schop: maatwerk per straat

In plaats van een maximumpercentage verkamerde panden per wijk, gekoppeld aan nog een serie extra voorwaarden om overlast tegen te gaan, gaat Leiden maatwerk leveren als het om het opdelen van panden in losse studentenkamers gaat.

Een voorstel van die strekking dat de VVD samen met het CDA, D66, de Partij Sleutelstad en Leiden Participeert op 10 maart indient tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van deze collegeperiode heeft bij voorbaat al een meerderheid in de raad te pakken. De VVD pleitte in 2019, toen het strenge Leidse verkamerbeleid werd ingevoerd, al voor maatwerk, maar kreeg daarvoor toen onvoldoende steun.

Dat is niet zo gek als je kijkt wie de afgelopen vier jaar de coalitiepartners waren van D66, de partij die het maatwerkvoorstel nu mee indient. GroenLinks en de PvdA Waren destijds tegen dat maatwerk en zijn dat nu nog steeds. Alleen voelt D66 zich nu niet meer gehouden aan coalitieafspraken. Dat bleek ook al uit een interview dat Fleur Spijker vorige week gaf aan het universitaire blad Mare. “Maar dat was niet als wethouder, maar als lijsttrekker, zo verklaarde Spijker het interview waarin ze pleit voor versoepeling van de regels.

VVD-raadslid Maarten de Crom over het voorstel om het verkamerbeleid aan te passen.

Maatwerk
In de motie roepen de indieners het college op om aan de slag te gaan met een aanpassing van het verkameringsbeleid gebaseerd op maatwerk. Het beleid waarbij gewerkt wordt met de stadsbrede quota moet dan worden losgelaten. De gemeente zou per straat na moeten gaan welke maatregelen getroffen kunnen worden om eventuele overlast van verkamering aan te pakken. Er kan dan per straat worden bepaald of het instellen van een quotum opportuun is of niet.

Verkamerstop
Momenteel is er feitelijk geen actief Leids verkamerbeleid. Na een uitspraak waarbij de Raad van State een soortgelijk verkamerbeleid dat de stad Nijmegen voert, ongeldig verklaarde, heeft Leiden alle aanvragen afgelopen najaar ‘on hold‘ gezet. Het is sindsdien wachten op nieuwe landelijke wetgeving voordat de Leidse verkameringsstop weer kan worden opgeheven.

Leiden Politiek Verkamering


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×