Voormalig ZZ Leiden speler Mohamed Kherazzi: 'We werden in Rusland gedwongen om te spelen'

De spelers van het Nederlandse basketbalteam met in de selectie ook enkele basketballers van ZZ Leiden, voelden zich deze week gedwongen om in Rusland te spelen, omdat hun veiligheid anders niet was gewaarborgd. Dat blijkt uit een statement van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en ook individuele spelers later zich erover uit.

Sterspeler Mohamed Kherazzi die vanaf 2011 acht seizoenen bij  ZZ Leiden speelde, zegt bijvoorbeeld dat de spelers in het Russische Perm in ‘een onwerkelijke en zeer onveilige situatie verzeild raakten’.  Hij prijst de manier waarop zijn medespelers en de staf met de precaire situatie zijn omgegaan.

Het bestuur van de NBB heeft inmiddels besloten dat de returnwedstrijd die morgen in Almere gespeeld zou worden, niet door gaat. “Dit mede gezien de reacties in Nederland, de demonstraties en de maatschappelijke onrust”, aldus de NBB. Ook blijven de 3×3 teams die komende week in Rusland zouden spelen thuis.

Verantwoord
De spelersgroep was al sinds maandag 21 februari in het Russische Perm voor de wedstrijd tegen Rusland. Dat was daags voor de inval in Oekraïne. “Verschillende instanties waaronder de FIBA, het NOC*NCF en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hadden ons verzekerd dat het verantwoord was om af te reizen naar Rusland en de wedstrijd te spelen. Ook na de invasie kregen we van deze organisaties slechts te horen dat de situatie in Perm veilig was. De wedstrijd werd door hen niet afgeblazen en we kregen zelfs geen enkele richtlijn over het wel of niet spelen van de wedstrijd.” Omdat de veiligheid van de groep niet werd gegarandeerd als er niet gespeeld zou worden, besloot het team ondanks grote ethische en morele bezwaren om de wedstrijd te spelen. “Voor onze eigen veiligheid.”

Kherazzi
“Het was niet zo makkelijk als het lijkt om zomaar even te beslissen om de wedstrijd niet te spelen”, zegt Kherazzi naar aanleiding van de enorme berg negatieve reacties van de buitenwereld op het spelen van de wedstrijd, terwijl Russische troepen Oekraïne binnenvielen. In een gezamenlijke verklaring zetten de spelers van nationale basketbalteam alle aspecten op een rij die meespeelden. “Het morele kompas, de veiligheid en het welzijn van spelers, staf en publiek stonden voorop.”

Duivels dilemma
De NBB stelt ‘net als iedereen’ buitengewoon geschokt te zijn door de inval van Rusland in Oekraïne. “De afgelopen week is, in de aanloop naar het WK-kwalificatiewindow tegen Rusland, intensief contact onderhouden met de internationale basketbalbond FIBA, het ministerie van Buitenlandse Zaken en sportkoepel NOC*NSF. Op het moment van vertrek, afgelopen maandag, stonden alle seinen op groen. Dat veranderde op donderdag, de wedstrijddag.”

Vervolgen ontstond voor het Nederlandse team en de hele organisatie een duivels dilemma. Het team, voorbereid om te spelen, werd geconfronteerd met het nieuws van de inval op een plek in Rusland op tweeduizend kilometer van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Er volgt intensief overleg met alle betrokkenen. Voor de lokale organisatie en de FIBA lijken er geen veiligheidsredenen om niet te spelen.

Veiligheid
Voor de Nederlandse spelers ligt dat anders. De veiligheid van spelers en team wordt gewaarborgd na de wedstrijd. Als die niet gespeeld wordt, zijn die garanties er niet. “Uiteindelijk is daarom besloten om de veiligheid van de spelers en staf niet in gevaar te brengen en een wedstrijd te spelen die we niet hadden willen spelen”, aldus de verklaring. “Dat is geen erkenning van acties van Rusland, dat is geen politiek statement, dat is zoeken naar een praktische en veilige oplossing voor een team dat al in Rusland is en veilig thuis wil komen.”

De Nederlandse Basketball Bond stelt trots te zijn op hoe de spelers en de staf hier mee om zijn gegaan. “Niet alleen met de situatie ter plekke en de wijze waarop er een competitieve wedstrijd is gespeeld, maar ook hoe is om gegaan met zeer agressieve en soms lelijke berichten op social media. Je belandt in een situatie waar je zelf niet voor kiest en waar organisaties geen richtlijnen voor hebben, of geen keuzes voor je maken, vervolgens krijg je de meest heftige verwensingen naar je hoofd. Dat is moeilijk te begrijpen en maakt boos en verdrietig. Tegelijkertijd realiseer je je dat er een oorlog gaande is en er mensen sterven. De spelers en staf zijn hier diep door geraakt.”

Returnwedstrijd afgelast
Het team is na de wedstrijd meteen afgereisd naar Nederland en ondervond daarbij geen problemen. Mensen die kaarten hebben voor de wedstrijd van zondag kunnen kiezen tussen geld terug of de kaartjes nog even bij zich houden. Ze blijven geldig en de NBB hoopt dat de wedstrijd tegen Rusland later alsnog gespeeld kan worden in een situatie die verantwoord is en waarin de sport kan laten zien dat sport gaat over verbondenheid, over samenwerking en over een vreedzame samenleving.

Leiden Maatschappij Sport Oorlog Oekraïne


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×