(Archieffoto: Emile van Aelst).

Eerste vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen in 3 Octoberhal

De eerste vluchtelingen uit Oekraïne zijn vanmorgen aangekomen in de 3 Octoberhal. Het gaat om zo’n veertig mensen, voornamelijk kinderen, vrouwen en ouderen. In de Leidse noodcrisisopvang staan sinds vrijdag honderd veldbedden klaar om vluchtelingen uit het oorlogsgebied op te vangen.

Het is onduidelijk of er nog meer vluchtelingen op weg zijn naar Leiden. “Het is niet te overzien”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “We bekijken het van uur tot uur. Of eigenlijk van half uur tot half uur.” De opvang wordt met de hele veiligheidsregio Hollands Midden gedaan. Er wordt steeds gekeken waar er plek is en wie er gereed staat om mensen op te vangen. En vanmorgen was dat dus Leiden.

Vanuit de noodcrisisopvang is het de bedoeling dat mensen op korte termijn doorstromen naar noodopvang. Dat kan in Leiden zijn, maar ook in een andere gemeente. Dit zijn plekken waar mensen langere tijd kunnen blijven en ook meer privacy hebben dan de veldbedjes in de 3 Octoberhal.

Helpen
Mensen die willen helpen kunnen zich melden via meldpunt.oekraine@leiden.nl. Daar bundelt de gemeente al het hulpaanbod. Dat kan zijn het aanbieden van een huis, maar bijvoorbeeld ook vervoer van ingezamelde spullen naar Polen of helpen in de noodopvanglocatie. De gemeente vraagt mensen om niet zelf naar de 3 Octoberhal te gaan. “Deze mensen hebben een meerdaagse reis uit oorlogsgebied achter de rug. Ze hebben even rust nodig.”

Leiden Maatschappij Oorlog Oekraïne


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×