Een Leidenaar brengt zijn stem uit (Foto: Rob van Dullemen).

Stemmen in het Academiegebouw: ‘’Het was wel lastig om een keuze te maken’’

Op tientallen plekken in Leiden kan er vandaag gestemd worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo ook in het Academiegebouw aan het Rapenburg, voor de gelegenheid omgebouwd tot stembureau. Tot 21.00 uur kunnen Leidenaren hier hun stem uitbrengen. ”Het is zonde als je stem verloren gaat.”

Een van de stembureauleden is Steef Löwik. Samen met zijn collega’s van ‘Team Kennis’ houdt hij zich normaal gesproken bezig met de samenwerking tussen de gemeente en de Leidse kennisinstituten. Toepasselijk dus, dat uitgerekend zij het Academiegebouw, het oudste gebouw van de universiteit, bemensen.

Het loopt gestaag door, iedereen is vriendelijk, de locatie is mooi — kortom, alles loopt op rolletjes, constateert Löwik tevreden. Het stembureau aan het Rapenburg mocht zelfs al hoog bezoek ontvangen: wethouder Paul Dirkse en Esther Ouwehand, landelijk fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, kwamen hun stem vandaag al hier uitbrengen.

Trouw
Het betekent niet dat de ietwat chique locatie, de borstbeelden van de koning en voormalig koning kijken toe, alleen goed is voor politieke kopstukken. “Juist gewone Leidenaren moeten langskomen, kom vooral je democratische plicht vervullen”, zegt Löwik. Dat vinden ook Menno en Mirella Schepers.

Het echtpaar benut hun stemrecht altijd trouw. Mirella: “Het is zonde als jouw stem verloren gaat.” Een moeilijke keuze was het niet, vertelt Menno. ”Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen in zijn waarde gelaten wordt en dat iedereen in Leiden prettig kan leven.” Mirella vult aan: ”Daarnaast let ik erg op het sociale aspect en moet er in de stad genoeg plek zijn voor groen.”

Verjaardag
Ook Guido Marchena komt niet alleen, zijn dochter is mee in de kinderwagen. Voor hem is deze dag dubbel speciaal: hij viert vandaag niet alleen de democratie, maar ook de eerste verjaardag van zijn dochtertje. ”Leuk, toch? Over 17 jaar mag ze zelf haar stem uitbrengen.”

Marchena vond het dit jaar best lastig om te bepalen waar zijn stem naartoe gaat, de partijen lagen dicht bij elkaar, vond hij. ”Op zich denk ik dat het goed is dat ze het grotendeels met elkaar eens zijn, maar het maakt het wel lastig om een keuze te maken.” Hielp de stemwijzer nog een beetje? Hij lacht: ”Ik kan daar alleen maar over zeggen dat de uitslag nogal verrassend was.” Of de uitslag van deze verkiezingsdag dat ook is, wordt vanavond bekend.

Uitslagenavond
Stemmen in het Academiegebouw of één van de andere Leidse stembureaus kan nog tot 21:00. De uitslagenavond in de Stadsgehoorzaal is openbaar toegankelijk en te volgen via Sleutelstad op televisie (Ziggo 46 of KPN 1421) en online via Sleutelstad.nl/tv.

 • Menno en Mirella Schepers komen hun stem uitbrengen - Foto door: Rob van Dullemen ©
  Menno en Mirella Schepers komen hun stem uitbrengen - Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Het borstbeeld van Koning Willem-Alexander kijkt toe op het stemproces - Foto door: Rob van Dullemen ©
  Het borstbeeld van Koning Willem-Alexander kijkt toe op het stemproces - Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Esther Ouwehand heeft haar stem net uitgebracht - Foto door: Rob van Dullemen ©
  Esther Ouwehand heeft haar stem net uitgebracht - Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Martine van Schaik, de nummer één van de Leidse Partij voor de Dieren, brengt haar stem uit - Foto door: Rob van Dullemen ©
  Martine van Schaik, de nummer één van de Leidse Partij voor de Dieren, brengt haar stem uit - Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Guido Marchena - Foto door: Rob van Dullemen ©
  Guido Marchena - Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Stempotloden - Foto door: Rob van Dullemen ©
  Stempotloden - Foto door: Rob van Dullemen ©
 • Stemmen bij het academieggebouw gemeenteraad Leiden_ - Foto door: Rob van Dullemen ©
  Stemmen bij het academieggebouw gemeenteraad Leiden_ - Foto door: Rob van Dullemen ©
Leiden Nieuws Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×