Arjan Bakx is per direct weg bij het CDA Zoeterwoude. (Foto: Chris de Waard).

Bakx per direct weg bij CDA Zoeterwoude

Arjan Bakx stopt met onmiddellijke ingang bij het CDA in Zoeterwoude. Dat bevestigt hij zojuist aan Sleutelstad. Zijn zetel valt terug aan de partij. Een verschil in inzicht over de te varen koers ligt ten grondslag aan het besluit dat hij pas vanmorgen heeft genomen.

“Ik ben erg ontdaan, dat mag je best weten”, zegt Bakx die nu nog niet teveel wil ingaan op de exacte oorzaken van de breuk. “We staan wel allemaal achter het programma, dat is het probleem niet”, zegt Bakx. “Maar binnen de fractie kwamen we er niet uit over de vraag op welke manier we dat moeten realiseren. Ik zit daar gewoon anders in en je moet wel vier jaar met elkaar door. En in zo’n situatie is dat lang.”

In een verklaring van het bestuur van het CDA Zoeterwoude schrijft voorzitter Paul Olthof dat Bakx opstapt omdat hij na de eerste gesprekken met de gekozen kandidaat-raadsleden heeft geconstateerd dat er een groot verschil van inzicht bestaat over de koers voor de komende vier jaar. Daarom heeft hij besloten de nieuwe fractie alle ruimte te geven naar de toekomst in het uitvoeren van de visie op Lokaal Perspectief.” Bakx beaamt die lezing.

Teleurgesteld
Wat er precies aan het verschil van mening ten grondslag ligt, is vooralsnog niet bekendgemaakt. Mogelijk heeft het te maken met in welke coalitie het CDA de idealen wil realiseren. Astrid Coene die namens de fractie het woord voert ontkent dat: “Zover waren we nog niet eens. De oorzaak ligt echt intern.” Wat die oorzaak dan is wil ze niet zeggen. Wel dat ze enorm baalt van de hele gang van zaken: “Ik zit nog vol verbazing en teleurstelling. Ik niet blij met de keuze die Arjan heeft gemaakt. Ik heb acht jaar met hem samengewerkt. We zijn destijds samen begonnen. We hadden nu een feestje moeten vieren. Dat hebben we woensdag ook wel even gedaan, maar we zijn nu niet echt meer in de overwinningsmood.”

Vierde
Het lijkt er sterk op dat aan het vertrek van Bakx meer dan één oorzaak ten grondslag ligt. Zo moest de lijstrekker verrassend drie fractieleden voorgaan qua aantal uitgebrachte stemmen. “Misschien dacht hij ook wel dat hij als vierde niet meer voorop moet lopen”, zegt Coene. Bakx zelf was in elk geval teleurgesteld door die uitslag. “Maar ik ga er verder niks over zeggen. Het is het beste dat ik mijzelf nu eerst wat rust gun. Enige voordeel is dat mijn partner Eva ook stopt en we nu samen zeeën van tijd hebben.” Die Eva is raadslid Eva de Bruyker van Progressief Zoeterwoude.  Zij gaf eerder al aan na de verkiezingen te zullen stoppen.

Opvolging
In de fractie wordt Bakx nu waarschijnlijk opgevolgd door Josje van Houten. “We gaan haar vragen of ze haar zetel inderdaad wil innemen”, zegt Coene. “We ze ging er natuurlijk al vanuit niet meer in de raad te komen.” Van Houten zelf laat weten er na het weekeinde op terug te komen.

Politiek Zoeterwoude Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×