Nadat Jochem Myjer vorig jaar al aankondigde te stoppen met het Minikoraal volgt nu ook Eric Filemon zijn voorbeeld.

Eric Filemon neemt afscheid van Minikoraal

Na bijna dertig jaar heeft Eric Filemon besloten te stoppen met de presentatie van de Minikoraal, hét muzikale evenement voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Filemon was initiatiefnemer van de Minikoraal en samen met Rens Heruer schreef hij de muziek en teksten van een hele serie Minikoraalliedjes die door de jaren heen zijn gezongen door de in totaal ongeveer 57.000 kinderen die zijn opgegroeid met Filemon als burgemeester Pieter van der Werf.

Jaarlijks nemen zo’n 3.500 kinderen en hun leerkrachten en begeleiders uit Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude enthousiast deel aan dit grootse spektakel. Dankzij zijn jarenlange inzet kennen heel veel kinderen het verhaal van Leidens Ontzet als geen ander. Uit volle borst zingen zij het Geuzenlied, Pieter van der Werf, het Leidse Volkslied en het Wilhelmus mee. Het Minikoraal is al bijna 30 jaar een mooie traditie en voor veel Leidenaars de officieuze opening van de 3 oktoberfestiviteiten.

“Elk jaar was het weer een geweldig feest om met alle kinderen te zingen en feest te vieren. Met K&G3 onder leiding van René Leckie, de fantastische zangeressen en de commissarissen van de 3 October Vereeniging was het ook altijd zo mooi en vertrouwd”, zegt Filemon nu al met iets van weemoed in zijn stem. “De Minikoraal ligt mij heel na aan het hart. Ik hoop nog heel lang alle liedjes mee te zingen, maar dan alleen niet meer vanaf het podium.”

Eric Filemon begon in 1993, het jaar van de honderdste viering van de 3 October Vereeniging, in de Groenoordhallen met negen basisscholen, 500 leerlingen, een pianist en een piano. Wat begon als een eenmalig evenement is inmiddels uitgegroeid tot een traditioneel onderdeel van de officiële viering. De eerste zes jaar in het van der Werfpark en in 2003 is de Minikoraal  naar de Garenmarkt verhuist. Daar wordt het nog steeds gehouden na twee tussenjaren op het terrein van Sporting Trigon omdat er vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij kon zijn.

De Minikoraal zal de komende viering weer als vanouds met duizenden kinderen gevierd worden. Allerlei beroemde en beruchte personen uit de tijd van Leidens Ontzet zullen Koraalliedjes met de kinderen zingen. Zoals altijd zullen er verrassende elementen zijn. “Maar de komende Minikoraal zullen we Eric in de rol van burgemeester Pieter van der Werf wel gaan missen”, zegt PR-commissaris Femke Eisma van de 3 October Vereeniging.

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×