Informateur Verkaik licht zijn advies toe in de Voorschotense gemeenteraad. (Foto: Chris de Waard).

Voorschoten gaat over rechts formeren

De partijen VVD, Voorschoten Lokaal, CDA en D66 gaan praten over een coalitieakkoord. Dat is het advies van informateur Arjen Verkaik. Het betekent dat de drie linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA in de oppositie komen. De bestuurskracht is volgens de formerende partijen het belangrijkste onderwerp.

Verkaik wil met zijn advies recht doen aan de verkiezingsuitslag en meegaan in de wens van de gemeenteraad om tot een brede coalitie te komen. Hij begon daarom te puzzelen vanuit de grootste partij, de VVD en de winnaar, Voorschoten Lokaal. De partijen CDA en D66 zijn daarbij gekomen. GroenLinks, met vier zetels, valt hierdoor buiten de boot. Zij hadden volgens de informateur een sterke andere voorkeur.

De belangrijkste thema’s voor de nieuw te vormen coalitie zijn bestuurskracht, woningbouw, maatschappelijke voorzieningen en duurzaamheid. Met bestuurskracht wordt het doorhakken van knopen bedoeld. Iets wat de gemeenteraad met name over de nieuwe Multifunctionele Accommodatie de afgelopen jaren niet heeft gedaan. Volgens de informateur komt dat door een gebrek aan vertrouwen tussen de gemeenteraad en het gemeentebestuur. Over de invulling van het coalitieakkoord wordt de komende weken gesproken.

Vier wethouders
Naast GroenLinks komen de kleinere partijen SP en PvdA, beide 1 zetel, ook in de oppositie terecht. Bij het bespreken van het advies van de informateur namen zij direct hun oppositierol aan door stevige kritiek te uiten. “Een coalitie zonder linkse partijen is geen brede coalitie”, zegt SP-fractievoorzitter Erik Maassen.

De vier partijen gaan ieder een eigen wethouder leveren. Namens de VVD zal de huidige wethouder Paul de Bruijn doorgaan. Namens Voorschoten Lokaal is Hans van der Elst de wethouderskandidaat. Dat is opvallend, want Van der Elst was fractievoorzitter van het opgeheven ONS Voorschoten. Bij D66 gaat huidig wethouder Marcel Cramwinckel door en bij het CDA wordt fractievoorzitter René Zoetemelk genoemd als nieuwe wethouder.

Advertentie

Politiek Voorschoten Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×