Leidse atlete Amina Maatoug wint de 5 km van de Leiden Marathon. (Foto: Gerry van Bakel).

Amina Maatoug wint voor derde keer op rij 5 km Leiden Marathon

Geen avondeditie met lampjes langs de route, maar wel het echte marathongevoel. Voor winnares Amina Maatoug van Leiden Atletiek is deze versie van de 5 km extra leuk. “Al die mensen langs de kant, iedereen die je aanmoedigt. Overdag krijg je meer mee van de hele sfeer rondom de marathon.”

Voor Maatoug valt de warmte wel mee. “Als 5 km-lopers hebben we daar niet zo’n last van. We hoeven niet zo lang te lopen.” Voor haar geldt dat zeker, met een dikke 16 minuten is ze alweer over de finish. “Ik ben heel erg blij met die snelle tijd. In het najaar liep ik hier ook een goede 5 km en daarna had ik een goed indoorseizoen, dus ik hoop dat ik nu ook een mooi zomerseizoen ga hebben.”

Naast Maatoug staan er nog twee atletes van Leiden Atletiek op het podium van de 5 km. Lianne van Es finisht als tweede in de tijd 18:43 en Carmen Oosterkamp maakt de ‘clean sweep’ compleet met de derde tijd: 19:50.

Ook de andere 5 kilometer-lopers hebben er zin in. Zoals de hardlooptweeling uit Gouda die binnen de 23 minuten willen finishen. Niet in de buurt van de winnares, maar met voldoende ambitie voor de toekomst. “We lopen het liefst op de baan, maar wel de lange afstandsnummers.” Parijs 2024 komt nog wat vroeg. “Maar we willen zeker graag ooit naar de Olympische Spelen.”

Een ander stel aan de start heeft een iets andere insteek bij het hardlopen. De vrouw komt uit Aruba en zegt dat deze warmte haar totaal niet deert. “Daar lopen we bij 28 tot 30 graden. Het is voor mij de eerste keer hier in Leiden.” Haar partner bekent dat hij voor het eerst sinds lange tijd weer loopt. En welke eindtijd het gaat worden met dit warme weer? “Ik hoop vandaag te finishen.”

Naast het grote werk van de hele en halve marathon en de 10 km, is er ook elk jaar de Kidsrun. Iets meer dan 2 km voor kinderen tot en met 11 jaar. Op het Garenmarktplein staat er rond twaalf uur een flinke groep kinderen paraat vergezeld door ouders of andere familieleden. En er doen ook groepen mee van kinderopvangorganisaties.

Een kwartier voor de start begint de warming-up, maar daar is zeker vooraan niet veel belangstelling voor. Ze willen beginnen, maar moeten van de marathonorganisatie een paar meter naar achteren zodat iedereen echt vanachter de startlijn begint anders klopt de tijdwaarneming niet. Voor sommige lopers is het een traditie, anderen doen de Kidsrun voor het eerst. Maar die medaille willen ze allemaal.

Hoe warm het was en hoe ver, geldt tijdens de 31e editie van de Leiden Marathon natuurlijk vooral voor de grote nummers. ’s Middags worden er temperaturen van boven de 25 graden verwacht. Er wordt dan ook voortdurend gehamerd op rustig beginnen, geen snelle tijden nastreven en verkoeling zoeken. “Pak water aan en als je het niet wilt drinken, giet het dan over je hoofd”, zegt Tjeerd Scheffer, voorzitter van Leiden Marathon.

Scheffer is die zondag in zijn element. Heel Leiden lijkt in de ban van het loopevenement. Bewoners uit de stad en de omliggende gemeentes doen hun best de lopers te onthalen op applaus en water. Op het Garenmarktplein staan fysiotherapeuten klaar om kramp en spierpijn te verhelpen, lopers kunnen na afloop gemasseerd worden en het Rode Kruis is er om blaren te behandelen en vooral mensen die teveel last krijgen van de warmte.

De Leidse Bas ten Dam wordt tweede op de halve marathon, maar het ging niet vanzelf. “Het was heel erg zwaar. Gelukkig had ik steun van een clubgenoot van Leiden Atletiek. Ik wilde zeker niet opgeven. Dat is geen optie. Ik zet er zoveel voor opzij, het is een aanslag op je sociale leven. Dan kan ik niet thuiskomen met het verhaal dat ik het niet heb afgemaakt.”

Uiteindelijk is Ten Dam blij met zijn tweede plek in de stad waar hij traint. “Ik woon in Amsterdam, maar ik train bij Bram Wassenaar en Han Kulker van Leiden Atletiek.” Volgend jaar weer? “Ik bepaal altijd pas heel kort van tevoren welke wedstrijden ik loop.”

De winnaar van de 30e Leiden Marathon Maikel Stolwijk loopt deze keer de halve versie. “Eigenlijk was het in oktober makkelijker.” Stolwijk is nog herstellende van een knieblessure en is blij met zijn zesde plek. “Het was duidelijk dat er vandaag geen scherpe tijd inzat. Ik heb geen last gehad van mijn knie. Dus dat is goed. Nu op naar een biertje, dat heb ik wel verdiend.”

  • Maikel Stolwijk, winnaar 30e editie
    Maikel Stolwijk, winnaar 30e editie
  • Bas ten Dam, tweede op halve marathon
    Bas ten Dam, tweede op halve marathon

Kijk hieronder reportage van verslaggever Robbert Beurse:

 

 

 

Advertentie

Leiden Sport Leiden Marathon


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×