De sportschool lag lange tijd in conflict met de gemeente over de uitbreiding. (Foto: Jenny Gaidoukevitch).

Sportschool Jenergy mag toch uitbreiden naar naastgelegen pand

De Oegstgeestse sportschool Jenergy krijgt, drie jaar na de aanschaf van het pand, een omgevingsvergunning om uit te breiden. Daarmee kan de sportschool eindelijk starten met het gebruik maken van 166m² in het eigen pand. Er lijkt zo een einde te komen aan een langlopend conflict tussen Jenergy en de gemeente Oegstgeest.

De uitbreiding van de sportschool ging niet gemakkelijk. In 2019 kocht de eigenaar van Jenergy, Jenny Gaidoukevitch, het pand aan de Clusiushof waar destijds buurtsupermarkt Superrr zat. Maar volgens het bestemmingsplan was het gebouw niet voor sport bedoeld. Althans dat leek zo omdat het woordje ‘sport’ er niet in stond. Daardoor liet de uitbreiding lang op zich wachten. In september 2021 besloot de sportschool daarop te demonstreren bij het gemeentehuis.

In de tussentijd was er een tussenvloer gebouwd in de sportschool. Dit zou zoveel mogelijk leden van de sportschool de gelegenheid geven om, tijdens de coronacrisis, op anderhalve meter afstand te kunnen sporten. Maar ook hier stak de gemeente een stokje voor: de vloer had een vergunning nodig in het kader van onder meer brandveiligheid en de parkeerbehoefte, ondanks dat Gaidoukevitch claimde dat de gemeente dit eerder niet nodig vond.

Uiteindelijk heeft het college van b en w in Oegstgeest de vergunning voor de eerste uitbreiding nu verleend. Er zijn geen kandidaten om in de ruimte een winkel te openen, zoals het bestemmingsplan stelt, waardoor er minder drukte zal zijn dan verwacht. Ondanks dat Jenergy zelf niet kan voldoen aan de parkeernorm, vindt het college dat niet doorslaggevend voor het weigeren van de vergunning. Wel hecht het gemeentebestuur van Oegstgeest grote waarde aan overleg en afspraken met de buurt.

Te vroeg
In februari bezocht burgemeester Emile Jaensch de sportschool. In haar enthousiasme maakte Gaidoukevitch bekend dat het bestemmingsplan zou worden gewijzigd. Maar ze had, zo bleek later, te vroeg gejuicht: dit was niet de intentie van de burgemeester. Hij kwam slechts langs ‘uit belangstelling’, maar stelde ferm dat niet hij, maar de gemeenteraad en het college bevoegd was om van het bestemmingsplan af te wijken.

Oegstgeest Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×