(Foto: redactie Sleutelstad).

Indië-monument beklad na oproep Doorbraak

Het Indië-monument bij molen De Put is beklad. Dinsdagochtend is de bekladding ontdekt. Met roze verf is er #beeldenstorm op het beeld gespoten. Ook zijn de hoofden van de drie personen op het beeld roze gespoten.

Eerder werd het Indië-monument ingepakt met vuilniszakken. Deze actie ging gepaard met een oproep van Doorbraak tot een brede beeldenstorm van monumenten met een koloniaal verleden. Aan deze oproep is letterlijk gehoor gegeven.

Aangifte
De gemeente gaat aangifte doen van de bekladding, zegt wethouder Yvonne van Delft. “We vinden het onacceptabel dat er opnieuw een standbeeld is beklad. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zo weinig respect tonen voor een kunstwerk van een ander. Daarnaast kost het de gemeenschap veel geld. De boodschap die actiegroepen kwijt zouden willen kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld door met elkaar in gesprek te gaan. Als stadsbestuur staan wij open voor een respectvolle dialoog hierover.” De Kunstwacht heeft het monument schoongemaakt.

Bij het inpakken van het monument had de gemeente nog geen aangifte gedaan, omdat de beelden niet beschadigd waren. Evenmin deed de gemeente dat voor de oproep tot een beeldenstorm. VVD-raadslid Alyssa Voorwald was het daar niet mee eens en riep in haar raadsvragen afgelopen donderdag de wethouder al op alsnog aangifte te doen. “De gevolgen van het uitblijven van aangifte lijken al zichtbaar te worden”, schrijft Voorwald in een tweet reagerend op de bekladding dinsdagochtend.

“Geen verheerlijking”
Frans Werter reageert teleurgesteld op de bekladding. Hij is de zoon van Jan Werter, mede-oprichter van het monument uit 1999 en een Indië-veteraan. “Ik vind het een ongepaste en misplaatste actie”, zegt Frans Werter. “Het is niet de intentie van dit Indië-monument om een koloniale oorlog te verheerlijken”, legt hij uit. “Het laat zien wat gewone Nederlandse jongens daar is overkomen. In feite zijn ze ook slachtoffer van deze oorlog. Dus de bekladders gaat met deze actie voorbij aan de intentie van dit kunstwerk.”

Toen het Indië-monument twee weken geleden in vuilniszakken werd verpakt door de Leidse linkse actiegroep Doorbraak schreef Werter ze een brief. Daarin legde hij uit wat de achtergrond is van het kunstwerk en riep hij op de dialoog aan te gaan. “Ik vind het goed dat er een dialoog is over dit soort onderwerpen maar bekladding is niet de juiste manier”, zegt Werter.

Werter begrijpt heel goed dat het denken over de oorlog in Indië veranderd is en vindt dat ook een goede zaak. “Het was ook een vuile oorlog, dat mag je best benoemen. Maar mijn vader, zelf een oud-Indiëveteraan, wilde vooral laten zien wat hem en zijn maten daar is overkomen.”

In 2000 en 2001 werd het monument ook al meerdere malen beklad en werd één van de beelden zelfs afgezaagd. Waar Frans Werter nu de dialoog opzoekt, deed zijn vader Jan dat toen ook: “Mijn vader is toen destijds ook in gesprek gegaan met mensen die het kunstwerk vlak na de plaatsing vernielden.”

Frans Werter geeft aan dat Doorbraak niet op zijn brief heeft gereageerd.

112 Sleutelstad Leiden Leidse Beeldenstorm


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×