Astrid van der Zwan (slaapcoach CentrumBeterSlapen.nl) en Lucia Thielman (onderzoeker Leyden Academy on Vitality and Ageing). (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond071: Goed slapen en fris en fruitig ouder worden

Verplicht acht uur per nacht slapen is achterhaald, het gaat om de kwaliteit van de slaap. Dat zegt slaapcoach Astrid van der Zwan. En de behoefte aan slaap verandert niet bij het ouder worden. Maar ouderen krijgen soms te weinig prikkels overdag en slapen daarom minder. Dat is dan meer het terrein van onderzoeker Lucia Thielman. Gezond071 over goed slapen.

In Gezond071 elke maand aandacht voor een thema op het gebied van gezonde leefstijl. Deze maand stond slapen centraal en hoe ouderen fris en fruitig kunnen worden en blijven. Te gast waren slaapcoach Astrid van der Zwan (Centrum Beter Slapen) en onderzoeker Lucia Thielman (Leyden Academy on Vitality and Ageing).

Kijk en luister hieronder de hele uitzending terug:

“Vijftig procent van de mensen is gevoelig  voor slaapproblemen”, zegt slaapcoach Astrid van der Zwan. “Maar niet iedereen doet er wat aan. Mensen denken vaak dat er niets te doen is aan slaapproblemen. Maar dat kan wel.” In haar eigen Centrum Beter Slapen helpt Van der Zwan mensen met inslapen en doorslapen. “Je moet niet teveel nadruk leggen op de duur van de slaap. Vijf uur kan genoeg zijn als je kwalitatief goed slaapt.”

Voorbereiden
Van der Zwan raadt mensen aan tijdig te beginnen met voorbereiden. “Twee uur voordat je naar bed gaat, begin je al met rustiger worden. Geen fel licht meer, geen beeldscherm dus ook. Liever een boek lezen. Wellicht wel een dat goed afloopt. Zodat je niet heel alert in bed stapt en misschien alleen kort en oppervlakkig slaapt. Het is beter als je je echt over kunt geven aan de slaap.”

Onderzoekster Lucia Thielman werkt met mensen in diverse buurten in Leiden aan vitaliteit. “Ik weet niet of oudere mensen minder goed slapen. Maar ik merk wel dat afspraken meestal pas om 10.00 uur beginnen. En na de lunch is het echt even rustig aan. Maar ik weet niet of dat betekent dat ze lang uitslapen of gewoon meer tijd willen nemen voor ontbijten en de krant lezen.”

Nachtrust
Thielman wil ouderen wel helpen met actief blijven, zowel in beweging door te wandelen of fietsen als meer op het mentale vlak. Maar dat betekent niet dat er van alles moet. “Het gaat ook heel erg om samen dingen doen. Mensen te ontmoeten en even samen kletsen. Wij zien in ons onderzoek dat mensen op zoek zijn naar zinvolle en actieve daginvulling. Dan voel je je aan het eind van de dag ook meer voldaan en dan heb je wellicht ook een betere nachtrust.”

Voedingtip
Diëtiste Margje Vlasveld geeft elke maand een voedingstip. Er zijn volgens haar niet echte slaapbevorderende voedingsmiddelen. Een slaapmutsje kan voor de een best werken, maar is zeker niet bewezen en zelf raadt Vlasveld dan eerder een glaasje melk aan. “Vooral niet teveel eten vlak voor je gaat slapen”, zegt Vlasveld, “dan moet je lever te hard werken en dat houdt je ook wakker. Slaapproblemen komen vaak door stress en dergelijke. Als je veel piekert, slaap je minder goed.”

Beweegtip
Ook lifecoach Jasper Mulder heeft een tip. Hijzelf doet graag wat aan bewegen en mediteren voordat hij gaat slapen. “Ik ben wel teruggekomen van het idee dat je minimaal acht uur moet slapen. Als je vijf uur goed slaapt en daar genoeg aan hebt, waarom zou je dan langer in je bed blijven liggen. En overdag een powernap doen, is ook helemaal goed. Niet  bang zijn dat je dan te lang slaapt. Als je lichaam het nodig heeft, kun je het beste even gaan slapen. Kan ook buiten op een hangmatje.”

Tip?
Dit was de laatste aflevering van Gezond071 van dit seizoen. Tot in september. Heb je een idee voor een thema of een vraag aan Jasper Mulder? Mail ons: gerry@sleutelstad.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport Gezond071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×