Is een plant in de vensterbank wel genoeg? In Gezond071 gaat het om hoe goed groen is in en om je huis. (Foto: Gerry van Bakel)

Gezond071: Groen in en om je huis is goed voor je

Lekker in de aarde wroeten in je tuin is goed voor je hoofd en je lijf. Sommige mensen telen zo hun eigen eten, anderen doen het vooral voor mooie bloemen, struiken en bomen. En wie geen tuin heeft, kan balkon en huiskamer benutten. En in het plantenasiel in Leiden-Noord haal je dat groen ook nog voor weinig geld.

In Gezond071 kwamen Grace Innemee van de Groengroep Groenoord-Zuid en Elena Garcia Santolaria van het plantenasiel vertellen over hoe zij het groen in en om het huis aanpakken. En daar hoef je echt geen uren aan te besteden elke week. Mag natuurlijk wel. Maar zowel Innemee als Garcia gaan meer voor kleine moeite, groot plezier.

Elke maand bespreken presentatoren Gerry van Bakel en Greet Meesters in Gezond071 met gasten een thema rondom een gezonde leefstijl. Getriggerd door vragen als: kunnen bepaalde planten de licht zuiveren in je huis of kantoor? Hoe blij wordt een mens van groen om zich heen? En moeten het dan hele grote planten zijn of helpt een groene muur ook al?

In Gezond071 gaan presentatoren Gerry van Bakel en Greet Meesters in gesprek met Grace Innemee en Elena Garcia Santolaria over hoe goed groen in en om je huis is voor je.

“Groen is wel een meer rustgevende kleur”, zegt Elena Garcia Santolaria. Ze werkt in het ziekenhuis en is blij met de planten om haar heen bij het patiëntenserviceburau. Dat is fijn voor patiënten en voor bezoekers. Samen met buurtgenoten houdt zij het Leidse plantenasiel in leven. “We worden wel getipt door mensen dat er ergens een heleboel planten op de stoep staan.” In het plantenasiel aan de Raamstraat krijgen die een tweede kans. “Iedereen mag per keer twee planten meenemen. We vragen mensen om een vrijwillige donatie van een paar euro.”

Steenbreek
Grace Innemee is lid van de actieve Groengroep Groenoord-Zuid die vorig jaar de Steenbreektrofee won en werkte twee jaar geleden mee aan het programma ‘Het jaar van de tuin’ op Sleutelstad. “Leiden heeft natuurlijk een historische binnenstad en dan zie je vooral stenen, dat herkent iedereen wel. Daarom zijn we met onze groengroep zo druk bezig geweest met de actie: steen eruit, plant erin. Nu zijn we ook bezig met het vergroenen van niet-gebruikte parkeerplaatsen. Dat wordt echt een groene oase.”

En hoe zit het dan met planten in huis? Zijn die echt zuiverend en moet je dan je huis zo vol met planten zetten dat er geen muis meer door kan? Garcia noemt de graslelie als een voorbeeld van een plant die echt helpt om de lucht in huis beter te maken. “Ik heb zelf 83 planten in huis en ik kan me nog prima verplaatsen.” Innemee noemt een onderzoek onder studenten waarbij werd gekeken naar hoe goed ze zich konden concentreren als ze een echte plant, een plastic plant of alleen een plaatje van een plant in hun kamer hadden. En de studenten met een echte plant scoorden beter. En daarvoor kun je naar het plantenasiel.

Groene vingers
En de beste tip om groene vingers te kweken? Gewoon blijven proberen en vooral niet teveel water geven. “Mensen denken vaak planten hebben water nodig en geven dan veel te veel”, zegt Garcia. “Maar dat hoeft helemaal niet.” Het plantenasiel in Leiden-Noord is open elke vrijdag van 14.00-17.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 13.00-16.00 uur. Adres is Raamstraat 17.

Endometriose
De volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 1 maart (en niet 8 maart zoals aangekondigd in de uitzending van 8 februari). Het thema is dan endometriose. Een aandoening waar 1 op de 10 vrouwen last van heeft tussen pubertijd en de overgang. Het is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) ook op plekken zit buiten de baarmoeder. Tijdens de maand maart wordt extra aandacht gevraagd voor deze ziekte, die meestal pas laat wordt ontdekt.

Afterparty
De dag erna, is er altijd de afterparty van Gezond071 om 7.00 uur in de ochtend bij Molen de Valk. Daar kun je al je vragen stellen aan lifecoach Jasper Mulder. Dus donderdag 2 maart, onder de noemer Fris uit de veren.

Grace Innemee (links) en Elena Garcia Santolaria in Gezond071.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Gezond071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×