Vakantiestress: gaan we met de tent of in een hotel? (Foto: Gerry van Bakel)

Gezond071: Vakantiestress verminderen door goed plannen en minder willen doen

Vakantie is om uit te rusten, te onthaasten, uit de sleur te zijn en weg van huis. Heerlijke tijd, waar mensen lang naar uitkijken en voor sparen. Maar diezelfde vakantie kan ook heel wat stress opleveren. In Gezond071 vertelt lifecoach Jasper Mulder hoe je dat laatste voorkomt.

“Je moet eerst thuis uitrusten en dan pas op vakantie gaan”, zegt Mulder. “Niet tot het laatste moment doorwerken, inpakken en wegwezen. Kom je al doodop op je vakantieadres aan.” En dan duurt het lang voordat die rust indaalt. Ook presentator en psycholoog Greet Meesters ervaart dat als ze haar vakantie beter plant, de ontspanning eerder komt. “En ik neem ook mini-vakanties. Soms maar van een dag of twee dagen.” Goed om tussendoor te ontstressen.

Gezond071: hoe voorkom je vakantiestress?

In het maandelijkse programma over gezonde leefstijl Gezond071 staat elke keer een thema centraal. In de laatste uitzending voor de zomervakantie was het: vakantiestress. Want een mens kan zich een partij druk maken om het jaarlijkse grote ontspanningsgebeuren. Zo naar toegeleefd, en dan valt het tegen. Breken er continu ruzies uit of blijkt iedereen toch net een ander idee te hebben van de ideale vakantie.

Geld
Het managen van verwachtingen is ook heel belangrijk om bij te dragen aan een ontspannen vakantie. “Wij zeggen gewoon vooraf tegen onze kinderen dat niet alles kan”, zegt Mulder. “We moeten echt sparen voor de vakantie en we willen allerlei leuke activiteiten doen. Maar er is wel een limiet.”

Geld is een andere bron van stress, ook rondom de vakantie. “Als je niet op vakantie kunt, is het wel goed om thuis toch een beetje het normale patroon te doorbreken”, zegt Meesters. Je kunt kiezen voor gratis uitstapjes of die heel weinig geld kosten. Denk aan een wandeling in het park met een picknick, of naar zee en een broodje meenemen. Of wellicht een huizenruil met familie of vrienden. Kijk je toch tegen wat anders aan en kun je een nieuwe omgeving ontdekken.

En een vakantie hoeft geen aaneenschakeling te zijn van activiteiten. Lifecoach Mulder is de eerste om iedereen voortdurend in beweging te krijgen, maar op vakantie kiest hij ook geregeld voor een dagje luieren. “Ik houd heel erg van de bergen, lekker wandelen of skiën, maar ook een dagje niksen langs een beekje. Boekje lezen.”

Dit was de laatste uitzending van het seizoen 2022-2023. In september keert Gezond071 terug.

Leiden Maatschappij Gezond071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×