Laura Delver Partij voor de Dieren. (Foto: Hans van Egdom).

Laura Delver (PvdD) wil extra geld voor dierenambulance, ook van buurgemeenten

De nood is hoog bij Dierenambulance en Vogelasiel regio Leiden door de stijgende vraag naar hulp aan gewonde en zieke dieren. Maar ook de gestegen brandstofkosten drukken zwaar op de financiën van de organisatie waardoor het tekort dit jaar kan oplopen tot 80.000 euro. Volgens Laura Delver van de Partij voor de Dieren moeten Leiden en de buurgemeenten hun verantwoordelijk nemen en met extra geld over de brug komen.

“De zorgen zijn groot”, zegt Delver. “Zo groot dat het voortbestaan van de dierenambulance in het geding is.” Op dit moment bestaat het inkomen van de organisatie voor tachtig procent uit donaties van particulieren en de overige twintig procent uit een structurele bijdrage van Leiden en Voorschoten. Van de zeven andere gemeenten in het verzorgingsgebied van de dierenambulance wordt geen vergoeding ontvangen.

Een gemeente heeft volgens de wet natuurbescherming een zorgplicht door structureel een financiële bijdrage te leveren voor de zorg en transport van wilde dieren. “Maar als je kijkt naar de stijgende kosten en de gemeente wil naar rato bijdragen, dan vindt de PvdD het de verantwoordelijkheid van de gemeente dat die ook de subsidie opschroeft”, aldus Delver. “En dat geldt ook voor de buurgemeenten die nu geen structurele bijdrage geven.”

“Ik heb daarom raadsleden gevraagd om tijdens de algemene bestuursvergadering van Holland Rijnland de buurgemeenten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid”, zegt Delver. “Alle gemeenten onderschrijven het belang van het werk van de dierenambulance, maar komen vervolgens niet over de brug met een structurele subsidie.” De wethouder heeft toegezegd nog intensiever het gesprek met de buurgemeenten te gaan voeren.

Daarnaast denkt Delver dat de gemeente de dierenambulance ook kan helpen met bijvoorbeeld het vinden van sponsoren. En ook particulieren kunnen nog veel doen volgens Delver. Zelf heeft Delver zich aangemeld als betalend lid van de dierenambulance en roept anderen dat ook te doen. “Ook is de dierenambulance altijd op zoek naar vrijwilligers”, vertelt Delver. “Want als je alleen al kijkt naar het vogelasiel, al die kleine snaveltjes moeten elk uur gevoerd worden. Maar ook op de telefooncentrale en op de ambulance is voldoende te doen. De dierenambulance is tenslotte dagelijks van 9.00 tot 22.00 uur bereikbaar.”

Politiek071 presentator Vera Brouwer in gesprek van Laura Delver over het geldtekort Dierenambulance en Vogelasiel.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×