Walter en Lucy verzorgen samen een groot deel van de historische kostuums. (Foto's/video: Robbert van Cleef).

Lucy en Walter maken zelf 17e-eeuwse kleding en brillen voor Leidse Rembrandtdagen

Het Pieterskwartier in Leiden ademt dit weekeinde tijdens de Rembrandtdagen weer helemaal de sfeer van de 17e eeuw van Rembrandt. De hele wijk wordt dan zo authentiek mogelijk getransformeerd naar Rembrandts tijd. Compleet met enkele honderden acteurs en figuranten, historische gebruiksmaterialen en andere rekwisieten.

Honderden Leidse vrijwilligers zorgen ervoor dat dit historische theaterstuk opgevoerd kan worden. Zoals bijvoorbeeld Walter en Lucy. Zij verzorgen samen een groot deel van de historische kostuums. Walter en Lucy doen als stel mee aan de Rembrandtdagen. Niet alleen als onderdeel van het toneelspel op straat, maar ook in de voorbereiding. Samen verzorgen ze een groot deel van de historische kleding voor het festival.

Ook kledingverhuur Hoppezak neemt een deel voor z’n rekening, maar Lucy stuurt de vrijwilligers van de Leidsche Kleermaeckers aan. Walter zit in de decorgroep en is verantwoordelijk voor de brillen van de brildragers. Gezamenlijk zorgen ze ervoor dat iedereen er tip top uitziet tijdens de Rembrandtdagen. Daarbij kijken ze heel goed hoe de kleding eruit zag in de tijd van Rembrandt.

“Wij zeggen altijd Google is je beste vriend”, legt Lucy uit. Daarbij kijken ze heel goed hoe de kleding eruit zag in de tijd dat de schilder in Leiden rondliep. “Dus daar kan je heel veel vinden. Maar we hebben ook een historische ploeg die ons goed in de gaten houdt, want we willen het zo authentiek mogelijk doen. Alles wat je kan zien, naaien we met de hand.” In totaal hebben de Leidsche Kleermaeckers zo’n 200 kostuums in de kast hangen. “En die moeten na het festival weer allemaal gewassen en gestreken worden.”

Komend weekeinde lopen honderden vrijwilligers in historische kledij door het Pieterskwartier tijdens de tweede editie van de Leidse Rembrandtdagen.

Hoedjes
In de aanloop naar de Rembrandtdagen komen de toneelspelers hun kostuums passen en ophalen. “En dan willen ook de mannen stiekem even passen”, lacht Lucy. “Die gaan gekke hoedjes opzetten en zien dan ineens een hoedje dat nog veel leuker is.”

Rembrandt van Rijn werd op 15 juli 1606 in Leiden geboren als negende kind van een molenaar. Hij groeide op in redelijke welvaart en ontwikkelde zich tot groot kunstenaar. Zowel geïnspireerd door Lucas van Leyden als opgejut door stads- en leeftijdsgenoot Jan Lievens, ontwikkelde hij zijn talent in Leiden. Na jaren van experimenteren en lesgeven, groeide Rembrandt uit tot een internationale beroemdheid. Amsterdam is vaak de plek waar de meesterschilder mee geassocieerd wordt, maar in zijn eigen stad Leiden begon de carrière van de jonge Rembrandt die pas op zijn 25e naar de hoofdstad vertrok.

Brillenmaker
Naast de kleding zijn er ook historische brillen nodig op sterkte nodig. En daar is brillenmaker Walter verantwoordelijk voor. “Ik ben van huis uit opticien dus met behulp van afgekeurde glazen kan ik prima brillen uit die tijd op sterkte maken. En ook die moeten natuurlijk historisch verantwoord zijn.”

De Rembrandtdagen zijn zaterdag 9 en zondag 10 juli in het Leidse centrum. Zaterdag worden ze om 11.00 uur spectaculair geopend bij de Hartebrugkerk op de hoek van de Lange Mare en de Haarlemmerstraat. Iedereen is welkom om daarbij aanwezig te zijn.

Het historisch theater is op beide dagen open van 11.00 tot 17.00 uur. De Leidse Rembrandt Dagen zijn vrij toegankelijk voor iedereen, zonder auto en zonder fiets. De bewoners is gevraagd deze voertuigen tijdelijk ergens anders te plaatsen om zoveel mogelijk de zeventiende eeuw na te bootsen. Iedere bezoeker ontvangt bij het betreden van de wijk een programmaboekje met daarin een plattegrond waarop alle scènes en levende schilderijen staan aangegeven.

Cultuur Leiden Leidse Rembrandtdagen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×